Hirdetés

Ambiciózus és bátor klíma-megállapodást szeretnének az Európai Tanács tegnapi és mai kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján a baloldali uniós állam- és kormányfők, akik Francois Hollande francia elnök meghívására Párizsban egyeztettek.

„Az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésének nem újabb állomásnak, hanem mindenekelőtt Európa számára sikeres végpontnak kell lennie" – mondta a 12 baloldali vezető tegnapi informális találkozója után a francia elnök a hivatalában tartott sajtótájékoztatón. Hollande a 2015 végére Párizsban tervezett klímakonferencia előtt „bátor kompromisszumra" kérte az uniós állam- és kormányfőket.

Miután Brüsszelben fogják meghatározni valamennyi uniós tagállam számára az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkentésének célszámait, a mostani találkozón Hollande szerint a jövő évi párizsi konferencia előtt Európának példamutatónak kell lennie. „Az is lesz, mert az Európai Tanács ülésén egy bátor kompromisszumhoz fogjuk a megoldásokat keresni azért, hogy Európa meg is haladja a kitűzött célszámokat az ipari országok többségében" – mondta a francia elnök. „Nagyon fontos, hogy Európa a klímaváltozás elleni harcban éllovas legyen a kezdeményezések terén" – tette hozzá.

Elmondta, hogy ötéves mandátuma egyik alapvető feladatának tekinti az energetikai átmenetről szóló törvény elfogadását Franciaországban, amelyről ebben a hónapban szavaz a parlament, s amelynek értelmében a lakosság energiaellátásában a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos aránya 2030-ig 50 százalékra csökken, s a megújuló energiák aránya eléri a 32 százalékot.

Az Európai Unió 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiájában a brüsszeli bizottság javaslata szerint az EU-nak a jövő évtized végére – 1990-hez képest – 40 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, és minden tagállam számára kötelező érvényű, kikényszeríthető célokat kellene meghatározni. A testület javaslata értelmében 2030-ra 27 százalékra kellene növelni a megújuló forrásból származó energia arányát az unió energiafelhasználásában.  A francia elnök párizsi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az új Európai Bizottságnak a gazdasági növekedésre kell majd koncentrálnia. "A növekedés köré kell az új Európai Bizottságnak a menetrendjét szerveznie" – mondta Hollande.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli végrehajtó hatalom új vezetője júliusban 300 milliárd eurós befektetési programot ígért a következő három évre. Hollande ennek kapcsán megjegyezte, hogy „mostantól a számokon, a finanszírozáson és a projekteken túl tartalmat is kell adni" a gazdaságösztönző elképzelésnek.  Azt is jelezte a francia elnök, hogy ennek érdekében a decemberi uniós csúcs előtt még egyszer összehívja majd hivatalába az európai baloldali vezetőket, s azon a találkozón még több személyiség lesz jelen. A csütörtöki megbeszélésre a két korábbi hasonló jellegű találkozóval ellentétben nem ment el Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter. (MTI)
 

EU-klímakonferencia: megújuló erővel, vagy maszatolgatva?

EU-klímakonferencia: megújuló erővel, vagy maszatolgatva?

2014. október 23–24-én az EU vezetői Brüsszelben találkoznak, hogy megállapodjanak az EU 2030-ig szóló klíma- és energiacéljairól. A megújulók – véget ér Európa sikertörténete?

Európa szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 80 százalékáért az energiaszektor felelős, így konkrét energiastratégiákra van szükség, amelyek segítségével áttérhetünk a szennyező fosszilis energiaforrásokról és atomenergiáról a tiszta, megújuló energiaforrásokra. Csupán az ambiciózus, kötelező érvényű célok segíthetnek abban, hogy legyőzzük a klímaváltozást, és hogy növeljük az innovációt, a foglalkoztatást, valamint az energiafüggetlenséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás