A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

70 éve terjeszkednek Európában, és bár Magyarországot még nem népesítették be, egyre több a jele, hogy hazánkban is kezdik megvetni a lábukat a mosómedvék – ezt igazolja, hogy pár nappal ezelőtt a Csatornázási Művek munkatársai a főváros kilencedik kerületében egy példányt fogtak. Véletlenül.

A nyesteknek szánt élve fogó csapda ellenőrzése közben a csatornázási kérdésekben jártas szakemberekre az egyik ketrecből nem egy nyest, hanem egy hatalmas, Amerikában őshonos mosómedve nézett. A munkások az éles fogú, nagy testű, megszeppent állat láttán a Budakeszi Vadasparkhoz fordultak tanácsért. Mivel a Vadasparkban nincs állatmenő részleg, ezért azonnal felvették a kapcsolatot a Rex Kutyaotthonnal – néhány óra múlva a mosómedve már a Rex Kutyaotthon egyik tágas kifutójában találta magát, ahol azóta is vígan kapar!

 

Bár Magyarországon évek óta nem árusíthatnak állatkereskedések mosómedvét, a feketepiacon még mindig beszerezhető egy-egy példány. Tudni kell azonban, hogy a cuki kölyök néhány hónap alatt hatalmasra nő, tűhegyes fogai és éles karmai lesznek, viselkedése pedig drasztikusan megváltozhat! Ivarérés környékén még a legtöbbet dédelgetett példányok is a gazdájuk ellen fordulhatnak, agresszívvé, kezelhetetlenné válhatnak, és kiszámíthatatlan viselkedésük veszélyt jelenthet az őket felnevelő ember számára is – figyelmeztet a Vadaspark közleménye.

Tartásukhoz komoly szakértelem és tapasztalat szükséges! Mivel nagyon ügyes, mancsukat jól használó, remekül mászó, ugró, ásó és kaparó állatokról van szó, ezért olyan tartási körülményeket kell biztosítani számukra, amely teljesen szökés-biztos! Ellenkező esetben a fentihez hasonló eset történhet és az állat megszökik. Rosszabb esetben a gazdája ellen forduló állatot felelőtlenül egyszerűen szélnek eresztik az erdőben!

A mosómedve Európában, így Magyarországon is megél, de természetes ellenség híján könnyen elszaporodhat – az európai szaporaságra Németország a kiváló (és elrettentő) példa. A második világháború idején részben kedvtelésből, részben a szőrméjükért tartott mosómedvék szabadultak ki Németország területén – ma arrafelé a legújabb becslések szerint 400-500 ezer példányt számláló állomány él. Beköltöztek a városokba is, és terjeszkedésnek indultak Lengyelország felé, ahol a délnyugati határszéleken már többször észleltek mosómedvéket. (Az egyik, fülén megjelölt, adóvevővel ellátott német hím mosómedve négy évvel ezelőtt 285 kilométert tett meg, s állított fel mosómedve távgyalogló rekordot.)

Magyarországon mosómedve tartásához a Természetvédelmi Hatóság külön – nagyon szigorú feltételekhez kötött – engedélye szükséges. Akinek már van otthon mosómedvéje, azt utólag, haladéktalanul le kell jelentenie a hatóságok felé! Két éve arról írt az európai sajtó, hogy az emberre veszélyes kórokozókat is hordozhat az Európában intenzíven terjeszkedő mosómedve. Nemcsak a természetes élővilágban okoz súlyos károkat, de emberre (és kutyára) veszélyes orsóférget, nyugat-nílusi vírust és veszettséget is terjeszthet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás