A rovat kizárólagos támogatója

A felelős gyártók a mobilokból lassan tényleg kivonják az egészségre káros PVC-t és az égésgátlókat. A teljes elektronikai termékskála kockázatmentesítésében azonban a többiek az Apple után kullognak.

A becslések szerint csak 2014-ben összesen 2,5 milliárd új mobiltelefont, számítógépet és táblagépet vásárolunk. Így soha nem volt még ennyire fontos, hogy gyártásuk, használatuk és hulladékká válásuk során milyen hatással vannak az egészségünkre és a környezetre. Hogy hol járnak a legnépszerűbb fogyasztói elektronikai termékek gyártói a zöldülés útján? Néhánynak még az első lépés sem sikerült, az elektronikai vállalatokról összességében elmondható, hogy képtelenek kezelni növekvő energialábnyomukat – derül ki a Greenpeace legújabb jelentéséből.  

Már 8 éve figyelnek és várnak

A Greenpeace International 2006 óta ad közzé összefoglalót arról, milyen lépéseket tett vagy nem tett a piacot uraló 16 elektronikai cég azért, hogy a környezetünket benépesítő mobiltelefonok, táblagépek, számítógépek, játékkonzolok és televíziók a lehető legkevésbé károsítsák egészségünket és a környezetet. Az értékelés során figyelembe veszik a termékekben lévő egészségre veszélyes anyagokat, a gyártás energialábnyomát és a beszállítói láncok fenntarthatósági szempontjait.

 A visszagyűjtés nem megoldás

2006 óta sok minden változott, de több piacvezető márkánál is elmaradtak a tervezett, vállalt változtatások. PC- és televízió-kábeleikben továbbra is nagy mennyiségben jelen van az egészségre ártalmas PVC, ami hulladékként hosszú évekig szennyezi a környezetet. A földünkön hegyekben álló mérgező elektronikus hulladék a becslések szerint 2017-re eléri majd a 65,4 millió tonnát. Hiába veszi vissza egyre több gyártó a használt termékeket, a begyűjtés terjedése nem tart lépést a fogyasztás növekedésével. Az elektronikus hulladék jelentős része még mindig a „Globális Dél” országaiban köt ki, károsítva a helyi közösségek egészségét és a környezetet.

További érdekességek a tudatosvasarlo.hu-n a folytatásban >>>
 

Televízió: öl, butít és nyomorba dönt

Televízió: öl, butít és nyomorba dönt

Noha e felsorolást az alkoholra szokták mondani, sajnos igaz a televízióra is. A televízió a fogyasztói társadalom szócsöveként butít, és a harmadik világban öl is, ráadásul az új lapostévék az éghajlatra is károsak. Csak Amerikában 20 millió televíziót dobnak ki évente.
Érdekes adat jelent meg minap az egyik neves amerikai környezetvédelmi oldalon. Évente Amerikában mintegy 20 millió televíziót selejteznek le, és ezek 80%-a a hulladéklerakókban végzi életét. A kidobott televíziók zöme ráadásul még a régi katódcsöves televízió, amelyek igen nagy mennyiségben tartalmaznak ólmot. A különböző modellekbe átlagosan 2-4 kg ólmot építettek bele, amelynek az volt a célja, hogy nézőit megóvja a káros sugárzásoktól. A hulladéklerakókra kikerülő televíziókból azonban ez az ólom idővel a csurgalékvizeken keresztül kijuthat a környezetbe is. Bár az elektronikai hulladék a lerakóra kerülő teljes hulladékmennyiségnek csak két százalékát teszi a toxikus összetevők közel 70%-a ebből a hulladéktípusból származik. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás