Hirdetés

Így kopaszt meg minket jövőre az állam: bár az internetadó most elbukott, de szabad kezet kapnak adókivetésben az önkormányzatok, jön a szappanadó, az irodai papírt és a műnövényt is adóztatják. Kapnak az áruházláncok is egy jó nagy terhet a nyakukba. Kampec lehet a Tescónak és az Auchannak.

Az Országgyűlés ma elfogadta a jövő évi adócsomagot. Bár az internetadó kikerült a törvényből, de jön a szappan- és művirágadó, chipsadó a szeszes italok nagy részére, 50 százalékos reklámadó, a brutális élelmiszer-felügyeleti díj, az önkormányzatokat pedig ráengedik az eddig nem adóztatott dolgokra.

Szabad kezet kapnak adókivetésben az önkormányzatok

Az önkormányzatoknak megengedik, hogy lényegében bármely vagyontárgyra adót vessenek ki. A települések települési adót “vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát”. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja. Az adónak nem lehet alanya szervezet vagy vállalkozás. A javaslat mentesíti a helyi iparűzési adó alól azokat a szövetkezeteket, amelynek nettó árbevétele legalább 95 százalékban tagjai részére történő értékesítésből vagy tagjai termékeinek értékesítéséből származik.

A jövő évi adócsomagban a chipsadó (népegészségügyi termékadó) hatályát kiterjesztik az alkoholos italokra. Ebből a körből az általános indoklás szerint ugyanakkor – a méz kedvező élettani hatására tekintettel (most szó szerint idéztünk) – az adóköteles termékek köréből kikerülnek azok a termékek, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, de cukortartalma nem haladja meg a 40 százalékot. A mézes pálinkák így úgy fest, megússzák az új adót.

forrás 168 óra

Jön a szappanadó

Bővítették a környezetvédelmi termékdíj hatálya alá tartozó, díjköteles termékek körét, így a jogszabály “tárgyi hatálya” 2015 január elsejétől egyéb műanyag termékekkel (ilyen például a művirág), az egyéb vegyipari termékekkel (mosószer, tusfürdő), az irodai papírral, valamint a jelenlegi szabályozás hatálya alá nem tartozó elektromos, elektronikai berendezésekkel (például ipari méretű berendezések) bővül. A gazdálkodók csekély mennyiség kibocsátása esetén átalány fizetésére lennének jogosultak. A tervezet ezt egyéb műanyag termékek esetében 2, egyéb vegyipari termékeknél 200 és az irodai papírok esetében ugyancsak 200 kilogrammban határozza meg. E kibocsátók átalánydíja évi 4 ezer forint.  Nagyon beszorulnak a fröccsöntött növények gyártói és terítői, a törvényjavaslat szerint 1 kilogramm valósághű, de örökéletű növényre 1900 forint termékdíjat vetnének ki. Többe kerül majd a mosás, tisztálkodás, de a szőrtelenítés és a hajfestés is, a szépség és ápoltság a jelek szerint nem lesz fontos: az ilyen szereket kilogrammonként 57 forinttal terhelné a javaslat. A mosó- és tisztítószereket pedig 11 forinttal.

Az irodai papírt – amit definíció híján így határoznak meg a javaslatban: információ hordozására alkalmas író-, nyomtató- vagy fénymásoló papír, amely további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra – kilónként 19 forinttal sújtaná a tervezet.

Az internetadó elbukott
A kormány az eredetileg benyújtott adócsomagban még 150 forintos gigabájtonkénti netadóval kalkulált (erre később felső sapkát raktak volna), ám a hatalmas társadalmi tiltakozás hatására az adócsomagból kivették a távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó javaslatot.

További információk: Kapnak az áruházláncok egy jó nagy terhet a nyakukba

Kampec lehet a Tescónak és az Auchannak

Spar: Leállnak a beruházások, munkahelyek szűnhetnek meg

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás