A rovat kizárólagos támogatója

Immáron ötödször idén is kiosztották az OzoneNetwork tévé alapította Ozone Zöld-díjakat a Magyar Fenntarthatósági Csúcs záróeseményeként. A sajtódíjat mi kaptuk.

Az Ozone Zöld-díjat nagy, valamint közép – és kisvállalati kategóriában, továbbá magánszemélyek, civilszervezetek és újságírók között osztják ki. Az elismerést azok a szervezetek, magánszemélyek és újságírók nyerhetik el, akik valamilyen konkrét környezettudatos innovációt valósítottak meg. A díj elnyerésének további előfeltétele a környezet és természetvédelem kiemelt fontosságú kezelése, továbbá hogy a díjazott által megvalósított innováció példaértékű legyen. A hagyományoknak megfelelően idén is öt kategóriában, nagyvállalatok valamint kis és középvállalkozások, továbbá civilszervezetek, magánszemélyek és újságírók között került kiosztásra a díj.

Dr. Tóth László professzor, a Szent István Egyetem Klímatanácsának elnöke – aki egyben a bírálóbizottság elnöke is – bevezetőjében a fenntarthatóság követelményére, valamint a környezettudatos gondolkodás stratégiai fontosságára hívta fel a figyelmet. A díjak átadásán Dr. Fogarassy Csaba, a Klímatanács főtitkára, Wágner Szilvia az OzoneNetwork tematikus csatorna vezető szerkesztője, valamint dr. Elter Tamás, az Origó tudomány rovatának szakmai vezetője vettek még részt. A Rideg Richárd által „levezényelt” díjátadóra november 19-én este került sor a Magyar Fenntarthatósági Csúcs záróeseményeként.
 

A nagyvállalat kategória

A több mint 50 pályázat közül nagyvállalati kategóriában a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. kapta meg a zöld-díjat, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezésében végzett munkássága, valamint az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében játszott szerepe miatt. A vállalat képviseletében Bokor István projektigazgató vette át a díjat jelképező bonsai fát.

Kisvállalatok kategória
A kis – és középvállalati kategóriában idén a Discount Laptop Shop Zrt. volt a díjazott, egy Magyarországon forradalmian új, környezetbarát kereskedelmi szolgáltatás bevezetésének köszönhetően. Pohl Krisztina cége az elektronikai hulladékkezelésben vállalt innovatív szerepet. Mint Pohl Krisztina cégvezető elmondta, az idén bejegyzett start-up vállalkozás az elektronikai hulladékként kezelt laptopokat kompletten felújítja, és értékesíti. A hulladék laptopok felújítása a cég amerikai anyavállalatánál eddig 5 millió kilogramm elektronikai szemétképződést spórolt meg.

A civileket is díjazták
A civil szervezetek közül a bíráló bizottság a Súlyosan Mozgássérültek Bethesda Segélyező Alapítvány ötletes innovációját értékelte az Ozone Zöld-díjjal. Bákonyi Lajos kurátor tájékoztatója szerint, svájci technológia átvételével haszontalannak tűnő hulladékokból, faforgácsból, gyertyacsonkokból, vagy például az elhasznált papír törlőkendők kartongurigáiból, tehát kizárólag ökoanyagokból gyújtóst állítanak elő. A Bákonyi Lajos kurátor által képviselt díjazott szervezet a környezetbarát újrahasznosítás mellett mozgássérült emberek foglalkozatását is biztosítja.

Ozone Zöld-díj 2014 átadó Ozone Zöld-díj 2014 átadó
A képre kattintva galéria nyílik.

Idén az Ozone Zöld-díjat egy környezettudatos képzőművész nyerte el
Magánszemély kategóriában idén egy képzőművész, Bács Emese munkásságát díjazta a bíráló bizottság. A művésznő festményei és szobrai kizárólag újrahasznosított anyagokból készülnek.

Az újságírói kategória 2014-es győztese, Sarkadi Péter

Az újságírók közül 2014-ben Sarkadi Péter, a Greenfo környezetvédelmi internetes hírportál alapító-főszerkesztője kapta a zöld elismerést. A Greenfo hiánypótló szerepet játszik a zöld hírek, illetve a környezettel és a fenntarthatósággal kapcsolatos publicisztikák, információk közvetítésében, amelyet a bíráló bizottság az Ozone Zöld-díj odaítélésével ismert el.

 


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás