A rovat kizárólagos támogatója

Új keletű veszély fenyegeti az Arabuko-Sokoke erdőséget, a kelet-afrikai partmenti erdőség legnagyobb, még védelem alatt álló területét: olaj- és gázkitermeléssel kapcsolatos szeizmológiai vizsgálatok.

Kenyában az Arabuko-Sokoke erdőség a legnagyobb érintetlen terület, ami a kelet-afrikai partmenti erdőségből még fennmaradt. Afrika szárazföldi részén ezt tekintik a madárfajok második legfontosabb erdőinek a változatosság és a páratlanság miatt, továbbá otthont ad négy világméretekben veszélyeztetett emlősnek, 6 világméretekben veszélyeztetett madárfajnak és a nemzetközi hírű Kipepeo pillangó projektnek is. Nemzetközileg fontos madár- és biológiai változatosság helyszínként, helyi fontosságú madárélőhelyként és a biológiai változatosság nemzetközileg kiemelt központjaként tartják számon.

A CAMAC olajipari vállalkozás, valamint alvállalkozója, a BGP a Kilifi megyétől elnyert L16 tömb alatt készül olaj- és gázlelőhelyek vizsgálatára. „A földtani vizsgálatok közvetlen kárt okoznak majd az erdőben.” – mondta Dr. Paul Matiku, a Nature Kenya (BirdLife partner) vezérigazgatója.

A nyomvonal átszeli az erdőt.

Olyan aggodalom merült fel, hogy a tervezett olaj- és gázfeltárással kapcsolatban nem volt megfelelő egyeztetés és a környezeti hatásokat vizsgáló elemzés, valamint az, ahogy azt a nemzeti környezetvédelmi hatóság (NEMA) elfogadta, nem felelt meg a közösségi részvétel és nyilvános egyeztetés szabályainak. Ez ellentétes a környezetirányítási és egyeztetési törvénnyel (EMCA), amely az EIA esetében részvételi eljárást ír elő. A vállalkozás támogatói ugyanakkor azt állítják, hogy 2013 februárjában elkészítették a környezeti hatásokat vizsgáló elemzést.

„Nem vagyunk a fejlődés és új energiaforrások feltárása ellen. A Nature Kenya és más érdekcsoportok véleménye az, hogy az EIA nem megbízható. Ezért új elemzést kell készíteni az ECMA szabályozásnak megfelelően.” – mondta Dr. Matiku.

„A dinamit alkalmazása, ahogyan az olajvállalat javasolja, a méhektől az elefántokig minden élőlényt érinteni fog. Az elefántokról köztudott, hogy elfutnak a földtani vizsgálatok elől, viszont Arabuko-Sokoke területén nem jutnak messzire, mert az erdőt kerítés veszi körül. Ráadásul, ha kinyitják az erdőt, könnyebben bejuthatnak oda az orvvadászok és az illegális favágók, ahogy az három évtizeddel ezelőtt Seolus-ban, Tanzánia legnagyobb nemzeti parkjában is történt, amikor ott feltárásokat végeztek.”

 Arabuko-Sokoke erdőség

Az Arabuko-Sokoke erdőség környezetében lakók szövetsége (ASFADA), a Gede közösségi erdészeti társaság, a Jilore közösségi erdészeti társaság, a Sokoke közösségi erdészeti társaság, a Nature Kenya, a kenyai erdészeti munkacsoport és további formációk azzal a kéréssel fordultak az energiaügyi és olajipari minisztériumhoz, a környezetvédelmi, vízügyi és természeti erőforrások minisztériumához, valamint a Kilifi tartományi kormányhoz, hogy azonnal állítsák le a földtani felmérést és a fúrásokat az Arabuko-Sokoke erdőség területén.

A helyi közösségek, valamint a helyi, országos és nemzetközi környezetvédelmi csoportok kiemelt figyelmet fordítanak az erdőségre. Az Arabuko-Sokoke erdőség kulcsfontosságú szolgáltatásokat nyújt a helyi közösségnek, a tartománynak és az egész országnak például a vízgyűjtés, a talajkonzerválás, a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a széndioxid-hatástalanítás területén és megélhetést biztosít a helyi közösségnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás