A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Rekordszámú orrszarvút öltek meg orvvadászok a Dél-Afrikai Köztársaságban. A környezetvédelmi minisztérium szerint idén már 1020 állatot pusztítottak el a bűnözők a hatóságok intézkedései ellenére.

A szarvukért vadászott állatok közül 2013-ban 1004 esett az orvvadászok áldozatául, ez volt a korábbi rekord. Idén január óta már 1020 tetemnél tartanak" – közölte a miniszter.  A hatalmas testű emlősállatok orvvadászata 2007 óra évről évre egyre intenzívebbé válik. A legtöbb orrszarvút a Mozambikkal határos, világhírű Krüger Nemzeti Park területén ejtik el, 672 tetemet találtak ott idén a vadőrök.

A rinocéroszok tömegmészárlása a szarvuk sok milliárd dolláros világkereskedelmének része, ezért nem egyszerű gátat szabni neki. A megtorlástól kezdve minden eszközt bevetettünk" – mondta a miniszter.  Az orvvadászok által elejtett rinocéroszok szarvát feketepiacon adják el Ázsiában, ahol gyógyerőt tulajdonítanak neki. A szarv keratint tartalmaz, ugyanazt az anyagot, amit az emberi köröm.

 

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás 

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás

Október közepén elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született.

Összesen 77 év börtönre ítéltek júliusban a Dél-Afrikai Köztársaságban egy vadorzót, aki 2011-ben két bűntársával lelőtt három orrszarvút a Kruger nemzeti parkban. A park szóvivője reméli, hogy a szokatlanul kemény büntetés elrettentő hatással lesz az orvvadászokra, akik tavaly minden korábbinál több, összesen 1004 rinocéroszt pusztítottak el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás