Hirdetés

Több mint száz év után ismét sikerült megpillantani egy barnamedvét Csernobil környékén. A ritka látogatóról abban a zónában készültek felvételek, amelyet az ukrajnai atomerőműben 1986. áprilisában történt robbanás után lezártak. Így néz ki Csernobil egy drón szemszögéből

"Egyik ukrán kollégánk, Szergej Gascsak számos fényképezőgépet helyezett ki az elmúlt hónapokban, hogy többet tudjunk meg az ottani vadvilágról" – magyarázta Mike Wood, a Salfordi Egyetem kutatója, a projekt vezetője.  A barnamedve az októberi felvételeken tűnt fel. Korábban is tapasztaltak medve jelenlétére utaló nyomokat, de képi bizonyítékot tudomásuk szerint először sikerült szerezni az állat feltűnéséről – mondta el Wood a BBC hírportáljának.

A világ legsúlyosabb atomkatasztrófájának tartott csernobili robbanás után több mint 110 ezer lakost telepítettek ki az atomerőmű körüli, 30 kilométer sugarú zónából. A következő években a lezárt terület a radioaktív szennyeződés tudományos vizsgálatainak értékes adatforrásává vált.  Wood csoportja három zónát – magas, közepes és alacsony szennyezettségű területet – vizsgál.

Az 5 kilométer sugarú zónákban 84 véletlenszerűen kijelölt megfigyelőhelyre telepítenek fényképezőgépet. Egy-egy területen egyszerre 14 működik közülük. A kutatócsoport elsősorban a nagyobb termetű emlősökre figyel.

"Mivel a növényzet túlburjánzott, először meg kell tisztítani a kamerák helyét, különben nem észlelik a magas fűben arra futó nyulakat vagy rókákat. Arra is ügyelni kell, hogy a faágak ne érhessenek a fényképezőgépek gombjához, mert az így készült fölösleges felvételek miatt gyorsan megtelnek a memóriakártyák" – taglalta Wood. 

A fotózás 2015 végéig tart, a projekt következő szakaszában kiválasztanak egy fajt és GPS-es nyakörvvel és sugárdózismérővel látják el néhány egyedét, hogy így szerezzenek újabb információt a sugárzás hatásáról. (MTI) 

 

 

  

 

 

Így néz ki Csernobil egy drón szemszögéből

Pár napja jelent meg a CBS tévéadó Csernobilról készített dokumentumfilmje, amely az 1986-ban felrobbant atomreaktor utóéletét vizsgálja. A filmesek bementek a mai napig sugárzó tiltott zónába, melynek közepén a reaktor áll, amit jelenleg is – 40 ország támogatásával, 1400 munkás által – próbálnak befedni egy újabb betonszarkofággal. A reaktor mellett pedig az egy nap alatt evakuált Pripjaty városa fekszik, ami a napig úgy néz ki, ahogy anno otthagyták a menekülő lakói. Leszámítva azt, hogy azóta benőtte a természet és a lakótelepek, játszóterek, uszodák, iskolák elkezdtek szétrohadni.  A CBS munkatársa, Danny Cooke két napja töltötte fel csatornájára ezt a pár perces videót, amiben eddig sosem látott drónszemszögből is megnézhetjük a várost, mely mögött ott magasodik az egykori atomerőmű. (via atlatszo.hu)
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás