Hirdetés

A WHO (World Health Organization), azaz az Egészségügyi Világszervezet szerint a Föld lakosságának 5,3 százaléka szenved halláskárosodásban, ez 360 millió embert jelent. Halláskárosodást bárki szerezhet, akár a munkája, akár szabadidős tevékenysége során.

 Kutatások kimutatták, hogy a hallás romlása nem csak a mindennapi kommunikációt nehezíti, hanem tanulási nehézséget is okoz, továbbá teljesítménycsökkenéshez is vezet, pedig szinte teljes egészében megelőzhető lenne ez a folyamat, csak pár alapelvet szükséges követni!
Zajos világban élünk, egy 2012-es WHO kutatás szerint a Földön élő közel 7 milliárd emberből 360 millióan szenvednek halláskárosulástól, 91 százalékuk felnőtt és túlnyomó részük férfi. A 65 év feletti lakosság nagyjából 1/3-a már halláskárosult. A felmérés arra is rámutat, hogy nagyon sokan gondolják úgy, hogy a zaj megszokható. Ezzel szemben a zavaró hanghatások tompább érzékelése, nem a megszokást jelenti, hanem azt, hogy a halláskárosulás alakult ki, ami azért veszélyes, mert egyrészről ez a folyamat nem visszafordítható, másrészről, ha nem figyelnek oda rá, akkor a hallás fokozatosan tovább romlik, amennyiben nem tesz a zaj megszűntetése ellen az ember. A gyermek és serdülő (6-19 éves) korosztály 12,5%-a, míg a felnőttek (20-69 éves) 17%-a szenved maradandó halláskárosodásban.

Halláskárosodás nagyon könnyen kialakulhat, nem kell hozzá egy hangos gyárban dolgozni, 85 dBA feletti tartós zajszint már elegendő hozzá. Egy futballmeccs 100-120 dBA, egy rockkoncert 90 és 120 dBA között van, de például a motorkerékpározás 80-110 dBA, a fűnyírás pedig 82-103 dBA, míg fejhallgatóval hallgatott zene is 75 és 114 dBA, ami már jelentősen túllépi a 85 dBA-s határt.

A munkavédelmi eszközök fejlesztésében élenjáró 3M vállalat hallásszakértői csapata azt javasolja, hogy a hallásunk védelme érdekében, zajos környezetben mindig viseljünk hallásvédelmi eszközt.  Ezzel csökkenthető az általános zajszint, így a fül hatékonyabb működésre képes. Ép hallású személyek esetében, az eszköz javítja a kommunikációt a 85 dBA-nél nagyobb zajszinten. A védőeszköz szükség esetén olyan kivitelben is kapható, mely a zajos területen történő kétirányú kommunikációt is lehetővé teszi, beépített beszéd- és zajszintfüggő mikrofonjának köszönhetően.

Otthoni környezetben a kezünk ügyébe kerülő munkaeszközök esetében mindig érdemesebb a halkabbat választani, például a porszívóból, a fúrógépből vagy akár az olyan kerti eszközökből is, mint a fűnyírógép és a láncfűrész. Ezek mellett érdemes a fülhallgatón keresztül hallgatott zenék hangerejének és idejének korlátozása, a legtöbb eszközön már megtalálható egy limitáló gomb, ami megmutatja azt a határt, ahol még nem káros a hangerő. Ha hangszóróból származik a hang, akkor a hangszóróhoz képest érdemes növelni a távolságot annyira, hogy még tisztán hallható legyen, azonban semmiképpen ne bántsa a fület. Néhány méter távolság is jelentősen csökkenti a hangnyomásszintet.

További információk a 3M Hallásvédelmi megoldásairól>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás