Hirdetés
(X)

Az ALGADISK algatermelő biofilm reaktor fenntarthatósági és energetikai számítások alapján került megtervezésre, az algatermelés az ipari kibocsátásból származó szén-dioxid megkötése mellett történik. A megtermelt mikroalgából különféle értékes anyagok állíthatók elő: vitaminok, állati vagy emberi táplálék-kiegészítők (pl. antioxidánsok), állati takarmány, biotrágya, biodízel.

Az ALGADISK projektben olyan innovatív algatermelő technológia került kifejlesztésre, melyben az alga – biofilmet képezve – forgó korongokon nő. A korongok folyamatosan forognak, így a felületükre kitapadt algák nem száradnak ki. Az algát az optimális biofilm vastagság elérése után az automata szüretelőegység távolítja el a korongokról. A rendszer a könnyű szállíthatóság és méretnövelés érdekében moduláris, paraméterei szabályozhatók, a tápoldat pH-ja és a vízszint teljesen automatizált módon vezérelhető. A projektben algatermelést előrejelző szoftver is készült, amely a napütéses órák száma alapján számolja a fotoszintézis aktivitását, így előre tervezhető a termelés mennyisége és minősége.

Az ALGADISK egyik nagy előnye más algatermelési módszerekhez képest, hogy vezérlőrendszer méri, illetve szabályozza a tápanyag felhasználást, a széndioxid fogyasztást, a hőmérsékletet és a korongok forgási sebességét, ezzel is elősegítve a maximális biomassza előállítást. További előnye, hogy a felületen növesztett algabiomassza automata szüretelő egységgel és jóval koncentráltabb (kisebb víztartalmú) formában szüretelhető, így a feldolgozási költségek jelentősen csökkenthetők, ráadásul a reaktorkorongok függőleges elhelyezkedése miatt maga a rendszer kis alapterületen elfér.

 

 

 

 

 

 

A prototípus telepítésére a spanyolországi Almazanban, egy biogáz üzemben (Biogas Fuel Cell SA) került sor 2014. májusban. A helyszín földrajzi adottságai révén optimális környezetet biztosít az algatermelő biofilm reaktor felállítására, mivel az átlaghőmérséklet és a napsütéses órák száma kedvező tartományba esik az alganövekedés szempontjából. A modulok elhelyezése során fontos, hogy a korongok ne árnyékolják egymást, ezt is figyelembe véve a tartályok kelet-nyugat irányban lettek telepítve, hogy minél több fény érje a korongok felületén növő algákat, egyúttal a déli, túl erős napsugárzástól is védve legyenek, hiszen az már gátló hatással lenne a növekedésükre.
A biogáz üzemben kombinált erőmű segítségével állítanak elő disznótrágyából biogázt. A kiáramló füstgáz – hűtést követően – bevezetésre kerül az ALGADISK rendszerbe, így biztosítva az algák szénforrás igényét a biogáz üzemben keletkező füstgáz szén-dioxidja által. A prototípus tesztelése a telepítés után rögtön megkezdődött és egészen 2014. október végéig tartott, az algatermelés kéthetes ciklusokban zajlott, az algák szüretelésére kéthetente került sor.

A három éves ALGADISK projekt 2012. januárban indult és az idei év (2014) decemberében zárul, a projektzáró ülésre december második hetében kerül sor Budapesten. A projektet a Confederacion Espanola De Fabricantes De Alimantos Compuestos Para Animales (Spanyolország) szövetség koordinálja az alábbi kutató partnerek valamint kis,- és középvállalkozások részvételével: Ateknea Solutions Hungary Kft. (Magyarország), European Biomass Industry Association (Belgium), Fundacion CESFAC (Spanyolország), Olajgép-Tec Ipari Karbantartó, Szerelő és Kivitelező Kft. (Magyarország), Biogas Fuel Cell SA (Spanyolország), Umwelt-Technik Csőtisztító Építő és Szolgáltató Kft. (Magyarország), Caglar Dogal Urunler Yenilenebilir Enerji Gubre Gida Ve Tarim Ithalat Ihracat Sanayi Ticaret Limited Sirketi (Törökország), Cranfield University (Nagy-Britannia), Wageningen University (Hollandia), Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország), ALGEN Center Za Algen Tehnologije Doo (Szlovénia).

A projektről további információ a http://www.algadisk.eu honlapon található, ahol egyebek mellett egy kétperces hosszúságú animációs videó is bemutatja a rendszer működését.
Az ALGADISK projekt az Európai Unió hetedik keretprogramjának keretein belül nyert finanszírozást a 286887 szerződésszám alatt. A projekt végrehajtását a Research Executive Agency
http://ec.europa.eu/research/rea (FP7/2007-2013) irányítja és ellenőrzi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás