A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az évezred elején még csak évszázadonként két kiemelkedően forró nyárra volt kilátás, most már évtizedenként kettőre. Jóval gyakoribb hőhullámok jönnek.

Brit kutatók szerint az emberi tevékenység az oka annak, hogy az utóbbi tizenöt évben lényegesen nőtt a szélsőséges hőhullámok kialakulásának esélye. A Nautre Climate Change című éghajlat-kutatási folyóiratban megjelent írás szerint minden ötödik évben van esély olyan nyárra, amikor az átlaghőmérséklet 1,6 fokkal meghaladja a történelmi középértéket.

2003-ban 2,3 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet, a forróság többb tízezer ember halálát okozta, főleg Németországban, Franciaországban és Olaszországban. 2040 körül az ilyen nyarak átlagosnak, az évszázad vége felé akár hűvösnek is számíthatnak – erre utalnak további elemzések.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) tavalyi jelentésében azt hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás a világ többi részén még drámaibb lehet, mint Európában. Ázsia és Afrika sok régiójában nő a szélsőséges időjárási események, hőhullámok, áradások és szárazságok gyakorisága és időtartama, érezhetően elvékonyodik a jégtakaró, Észak-Amerikában pedig több pusztító árvízzel kell számolni.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás