A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: Négy Mancs

Idén a „Nemzetközi PR-fotó Díj” pályázaton a Négy Mancs „A szabadság édes illata” című képe második helyezést érdemelt ki a civil szervezetek kategóriájában.

A Balkán-félszigeten elterjedt szokás volt a medvék otthoni ketrecben tartása: éttermek, szállodák vendégcsalogatónak gondolták, elterjedt babonák szerint pedig a medvét birtokló családnak szerencsét hoz a szerencsétlen állat.

Európa-szerte még több száz medve élhet továbbra is hasonlóan rossz körülmények között, magánszemélyek “tulajdonában”. Sok közülük beteg és alultáplált, gyakran a kifejezett törvényi tiltás ellenére tartják őket. Többségük benzinkutaknál, éttermeknél él, rövid láncon vagy szűk ketrecben, mindössze néhány négyzetméteren. Számos medvét a turisták szórakoztatására tartanak, számukra idegen “játékok” elvégzésére kényszerítik, vagy egyenesen alkoholra szoktatják őket. Legrosszabb esetben kutyák elleni viadalokra használják őket. 

A Négy Mancs terepszemléi alapján az ilyen esetek elsősorban Romániában, Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Grúziában, Szerbiában, Szlovéniában, Albániában, Horvátországban és Ukrajnában fordulnak elő.

A szervezet jelenleg Németországban, Bulgáriában, Ausztriában, Koszovóban és Ukrajnában üzemeltet természet közeli körülményeket kínáló otthonokat a rabságból kiszabadított medvék számára.

A szabadság édes illata: ezt a medvét a Négy Mancs szabadította ki az egyik koszovói étterem melletti ketrecből.A szabadság édes illata: ezt a medvét a Négy Mancs szabadította ki az egyik koszovói étterem melletti ketrecből.
A „Nemzetközi PR-fotó Díj”-at 2006-ban alapították a dpa-lapcsaládba tartozó német és svájci Aktuell magazinok valamint az osztrák APA-OTS médiavállalkozás. A győztest a zsűri döntésének és a közönségszavazás eredményének egybevetése alapján hirdetik ki. Idén az előválogatáson átesett 60 képre több mint 19 ezer német, osztrák és svájci újságíró, PR- és marketing szakember szavazott.

Szomorú aktualitást ad a hírnek, hogy a medvés kép készítője, Mihai Vasile december harmadikán agyvérzésben elhunyt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás