A rovat kizárólagos támogatója

Európa tizenkét országából több, mint hatvan fiatal gyűlt össze idén december első felében Brüsszelben, hogy figyelemmel kísérjék és reagáljanak a Limában zajló klímatárgyalások folyamatára. A Young Friends of the Earth Europe (YFOEE) tagjai nyílt levélben fordulnak az Európai Uniós döntéshozókhoz, amiben nagyvállalatoktól független, valódi megoldásokat követelnek a klímaváltozásra, illetve felszólítják őket a globális társadalom érdekeinek figyelembe vételére, az üzleti és nagyvállalati érdekek képviselete helyett.

 

 

 

  

Az elmúlt két hétben a Limában zajló klímatárgyalásokkal kapcsolatban sokan azt remélték, hogy valódi, felelősségteljes és szociálisan is igazságos megoldás születik a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezalatt az idő alatt a „Lima in Brussels” program keretében tizenkét ország hatvan fiatalja Brüsszelben gyűlt össze, hogy figyelemmel kísérje, és egyben reagáljon is a klímatárgyalások eseményeire. A fiatalok egy nyílt levelet fogalmaztak meg a döntéshozók felé, amelyben megállapítják, hogy az idei klímatárgyalások csupán a problémák megfogalmazása változott az eddigiekhez képest; érdemi előrelépés nem történt.

A nyílt levél kitér a globális északi országok és a nagyvállalatok érdekeinek dominanciájára, illetve hangsúlyozza a déli országok és a nemzetközi civil társadalom kiszorulását a tárgyalás folyamatából.


Nagyvállalatok markában

A nagyvállalatok klímatárgyalásokra gyakorolt nyilvánvaló hatása a fiatalok szerint ismét bebizonyosodott. A „Nemzetközi Klímacsúcs” nem több egy fellengzősen tálalt találkozónál, amin bankárok és kormányzatok képviselői vitatják meg a klímaváltozás jövőjét üzleti érdekek mentén. Amíg a találkozó fő szponzorai az Európai Befektetési Bank, az Oderbrecht, Alstom és más kőolaj alapú energiacégek és érdekeltségek maradnak, addig a civil társadalom érvei sosem fognak eljutni a döntéshozókhoz.

Lima in Brussels Európai fiatalok üzenete
A képre kattintva galéria nyílik.

Kiegyensúlyozatlan erőviszonyok – Északi országok dominanciája

A klímatárgyalásokon az eddigiek mellett feltűnő volt még a globális déli régió képviselőinek szinte teljes hiánya. A levél példának hozza Naderev Saño történetét, akit az eddigi klímatárgyalásokon képviselt, valódi megoldásokat hangoztató, a harmadik világ helyzetéért kiálló és az északi országokat elmarasztaló véleménye miatt kényszerítettek visszalépésre és hallgattattak el. A civilek szerint ebben a visszalépésben a fejlett országok politikai nyomása játszott szerepet.

„Azt reméltük, hogy ebben az évben a civilek véleménye és a déli országok érdekei is meghallgatásra kerülnek majd, de ahogy a klímatárgyalások eredménye is mutatja, az északi országok elzárkóznak a klímaváltozás elleni hatékony fellépés elől. Úgy gondoljuk, a fejlett ipari országok felelősséggel tartoznak a klímaváltozásért és annak következményeikért, ami tétlenségük miatt egyre nagyobb méreteket ölt.” – mondta el Maruska Mileta, a Young Friends of the Earth Europe képviseletében.

 Környezetvédők kriminalizálása

A klímatárgyalások menetét kritizáló hangok elnyomása ugyanolyan bevett gyakorlat, mint a jelenlegi üzleti érdekek által teremtett problémák üzleti érdek alapú megoldásai, amiket a gazdag nemzetek és nagyvállalatok diktálnak, figyelmen kívül hagyva a civil hangokat.

Azon túl, hogy kizárják őket az intézményesített tárgyalásokról, az aktivistákat világszerte büntetőjogi eszközökkel üldözik jogszerű akciókért, melyeket a szennyező cégek és környezetromboló szabályozások ellen szerveznek.

Az Equadorban tevékenykedő környezetvédő csoportot vezető José Isidro Tendetza Antún-t az amazóniai olajkutatások elleni tevékenységéért gyilkolták meg az idei klímatárgyalásokra menet. Nagy a kísértés az északi országok számára, hogy azt gondolják: ilyen komoly esetek csak a harmadik világban történnek, olyan helyeken, ahol tényleges harcok zajlanak az államok vagy vállalatok és a lakosság között. Remi Fraisse esete egy ellenpélda – ő októberben lett a francia rendőrség áldozata, miközben egy gát építését szerette volna megakadályozni Franciaországban.  Ezek az eljárások mind baljóslatúak a környezetvédőkre nézve, főleg mivel a jövő évi klímatárgyalásoknak Franciaország ad majd otthont.  

Párizs felé közeledve – Teret a déli országoknak és azoknak, akik szolidaritást vállalnak velük

A vállalatok és neoliberális kormányok szerte a világon már a saját képükre formálták a környezetvédelem nyelvezetét – a "fenntarthatóság" kifejezést az értelmetlenségig hígították. Biztosítanunk kell, hogy ez nem történik meg az éghajlatváltozás elleni fellépés demokratikus folyamatával – áll a YFOEE levelében.

Rengeteg példa hozható azokra az esetekre, amikor sokak hangja nem jut el a döntéshozókhoz, pedig ők a tömegek és a Föld érdekeit képviselik: a civil társadalom, társadalmi csoportok és a déli országok érdekeit. A közös szál pedig a nem-vállalati, nem-üzleti nézőpont.
Azok nézőpontja, akik az üzleti és politikai erőtérben partvonalra szorulnak, és akiket a klímaváltozás egyre inkább érint. Azok, akikért az európai fiatalok most szolidaritást vállalnak, és egyben biztosítják az érdekeik képviseletét a most zajlott és a jövőben zajló klímatárgyalásokon is.

Ezek azok a tömegek, akikért Európának a történelmileg éghajlatpusztító tevékenységéből adódóan felelősséget kell vállalnia és egyben képviselni az érdekeit a jövő évi Párizsi klímatárgyalásokon, hogy egy igazságos és valódi megoldás szülessen a klímaváltozásra.

Lima in Brussels "Csupán egy fenntartható bolygót szeretnénk karácsonyra" – üzenik a fiatalok 
A képre kattintva galéria nyílik.

Kapcsolódó anyagok:

Egyezséggel zárult a limai klímakonferencia

Berágtak a Greenpeacere a peruiak

Klímazavar Limában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás