A rovat kizárólagos támogatója

Karácsony közeledtével minden fillér még jobban számít. Nem is gondolnánk, mennyit megspórolhatunk, ha kicsit odafigyelünk a háztartásunk napi működésére.

Kezdjük rögtön a fűtéssel, mivel otthonunk energiaigényének több mint 70%-át ez teszi ki, nem utolsósorban azért, mert nem fűtünk hatékonyan. Sokat megspórolhatunk egy szakszerű szigeteléssel, vagy a fűtésre szolgáló eszközök (kazán, kályha) éves karbantartásával, hogy biztosítsuk hatékonyan működésüket és elébe menjünk a meghibásodásoknak.

De apró, egyszerű lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy kevesebbet költsünk otthonunk melegen tartására:
– szigeteljük a nyílászárókat, de már az is sokat segít, ha vastag függönyökkel vagy a küszöbnél, ablakpárkányokon elhelyezett textíliával kint tartjuk a hideget
– a fűtőtestek mögé helyezzünk el radiátorfóliát, így a meleg visszaverődik az utcai falról a szobába
– rövid, intenzív szellőztetéssel biztosítsuk a friss levegőt, hogy a bútorok ne hűljenek át
– ha a termosztátot 1 fokkal letekerjük, akár 6%-os energia-megtakarítást is elérhetünk
– tartsuk a helyiségeket a megfelelő hőfokon: a nappaliban 21 fok, a hálószobában 18-19 fok az ajánlott
– tüzeléshez használjunk száraz fát, a nedves fából több kell és égetésével kátrány is felszabadul, ami se az egészségünknek, se a kémény élettartamának nem használ


Papírba csomagolt ünnepek

Papírba csomagolt ünnepek

Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk az IKSZ adatai szerint 10-15%-kal, akár 9 kilóra is nőhet, köszönhetően a felfokozott ünnepi vásárlási láznak. A fák zöld karácsonyról álmodnak! A karácsony maradjon a szeretet és ne a hulladék ünnepe!Ilyenkor nem csak a papírba, italos kartonba csomagolt élelmiszerekből veszünk többet, de az ajándékok, a tartós fogyasztási cikkek, az elektronikai termékek dobozai, valamint az azokat ünnepivé tevő csomagolópapírok, dísztasakok, díszdobozok is jelentősen növelik papírfelhasználásunkat. Pedig hazánkban így is sok papírt fogyasztunk, évente fejenként átlagosan 95 kg-t, aminek a felét a csomagolóanyagok teszik ki. Papírfogyasztásunk mindössze 65 %-át hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül, így decemberben még fontosabb, hogy a feleslegessé vált papírhulladék mennyiségét csökkentsük, újrafelhasználjuk, illetve szelektíven gyűjtsük.

Doboz hátán papír!


Kevesen tudják, hogy Magyarország légszennyezettsége Európában az egyik legrosszabb és télen ennek 50%-áért a helytelen fűtési szokások felelősek. Tartózkodjunk a széntüzeléstől, szeméttel, műanyaggal pedig sose fűtsünk, mert égetésük mérgező, súlyos légúti problémákhoz vezet.
Egészségünkért, környezetünkért tehetünk azzal is, ha tiszta energiával fűtünk, geotermikus energiát használunk vagy napkollektorral melegítjük a fűtéshez használt vizet. Ha fát, olajat égetünk vagy kőolajból előállított villamosenergiát használunk, növeljük a CO2 kibocsátást, hozzájárulunk a bolygónk felmelegedéséhez és csökkentjük a rendelkezésünkre álló nyersanyagok mennyiségét. Egészségünknek, környezetünknek és pénztárcánknak egyaránt azzal teszünk a legjobbat, ha kevesebb energiát használunk.

Lássuk, miként tehetünk ezért a karácsonyi ünnepek alatt is:

– a hagyományos izzóknál akár 90%-kal is kevesebbet fogyasztanak a LED-égők és élettartamuk is 50-100-szor hosszabb. Ez nem utolsó szempont a karácsonyfa kivilágításánál sem!
– a karácsonyi menü utáni mosogatáshoz akár fele annyi víz is elegendő, ha a csaptelepekre perlátorokat szerelünk és/vagy medencésen mosogatunk
– fürdés helyett zuhanyozzunk és a vizet ne folyassuk fölöslegesen, se tusolásnál, se fogmosásnál
– karácsonykor fejenként 1kg papírral fogyasztunk többet, mint az év többi hónapjában. Ha okosan csomagolunk és a karácsonyi menühöz csomagolásmentesen vásárolunk be, rengeteg fát, vizet és energiát spórolhatunk meg
– a mosógépet, mosogatógépet csak telepakolva indítsuk be, mert különben a felhasznált víz és energia egy része veszendőbe megy
– éjszakára kapcsoljuk ki az elektronikai berendezéseket és azok stand-by üzemmódját is, ezzel akár 10%-ot is lefaraghatunk háztartásunk villamos energia számlájából
Legyen energiatakarékosságban gazdag karácsonyunk és megújuló energiákban, energiahatékonyságban gazdag boldog új évünk!

forrás: a TIT Kossuth Klub Egyesület és a Miskolci Egyetem által megvalósított, az Outdoor Mission Kft. kutatását magába foglaló Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja című pályázat.
A fenntartható energiagazdálkodás javíthatna a hátrányos helyzetű kistérségek szociális, környezeti- és egészségügyi problémáin (372 KB word)

Januártól szigorúbban szigetelünk

Januártól szigorúbban szigetelünk

Energiahatékonyabbak lesznek az új és felújított iskolák, óvodák, bölcsődék és a panelek is. Január 1-jétől az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelnünk az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket.
A családi házak 3 év haladékot kapnak
2018. január 1-jétől azonban már a tisztán önerős építkezések és épület felújítások esetében is az új hőátbocsátási értékeknek kell megfelelni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás