A rovat kizárólagos támogatója

Az előrejelzések szerint idén 13-14 fok is lehet Karácsonykor. A fű zöldellik, és az erdőben madárdalt hallani december végén. Talán még mindig nem hisszük el, hogy a klímaváltozás itt van velünk. Pedig a felelősség a miénk, magyaroké is – életszínvonalunkat tekintve a globális átlagon felüli mértékben. Jól befűtöttünk magunknak. Még néhány év, és nem lesz többet havas a Karácsony Magyarországon.

A klímaváltozás alattomban közeledő hatásait még nem érezzük, csak sejtjük: a környezeti mutatók romlása, csökkenő termésátlagok, idegenből betévedő kártevők, kórokozók. Hőhullámok, viharok, felhőszakadások.

A klíma változása az évszázadok alatt átalakított, meggyengített természeti környezetre zúdul rá. Mitől lennének erdeink ellenállóak évszázadok tarvágásai után? A vizeink, rétjeink miért lennének gazdagok, ha óriási területeken elvágtuk tőlük a vízutánpótlást? Szántóföldjeink hogyan birkózzanak meg a rájuk szabaduló időjárási szélsőségekkel, ha évtizedek óta vegyszerekkel kezelt monokultúrákat művelnek rajtuk? Úgy tűnik, hogy még most, a 24. órában sem sietünk a Természet segítségére, pedig más szektorok megaberuházásainak töredékéből csodákat tehetnénk a magyar Vidéken. Sajnos az EU forrásait is olyan támogatásokra fordítjuk, amelyek sokszor gyengítik a Természetet.
daruvonulás Körös-Maros Nemzeti Parkdaruvonulás Körös-Maros Nemzeti ParkMi magyarok mindig is büszkék voltunk a Kárpátok ölelésében gazdagon termő földünkre. Megbecsültük adományait, tudtuk, hogyan kell gazdálkodni. Mára azonban ez a tudás megfakult. Hazánkban pusztulásnak indult a növényzet, a talaj, elapadnak a vizek. Védett erdeink túlnyomó részén fakitermelés zajlik, nem tudjuk megfékezni a falopást, a hiúzok és farkasok kilövését, a hulladéklerakást és más illegális tevékenységeket.

Év végén fel kell hát tennünk a kérdést magunknak: Biztosan mindent megteszünk természeti értékeinkért?

Felelősen gondolkodunk, amikor hazánk kincseiről van szó?

2014 a feleszmélés éve volt. A természetvédelemért dolgozó sok ezer ember ismerte fel, hogy természeti értékeink védelme nagyobb figyelmet igényel!

Egyre többen gondolják úgy Magyarországon is, hogy ha a jólét hajszolása a Természet rovására megy, akkor egyszer csak nem beszélhetünk jólétről többé. A Természetet pedig nem tudjuk újrateremteni. Magyarországon tehát meg kell erősíteni a természetvédelmet, és az erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást egyaránt.

A Karácsony az összetartozásról és a közös értékek őrzéséről is szól. A WWF Magyarország hisz abban, hogy 2015 a Természetért való összefogás éve lesz. Összefogunk azért, ami a miénk, és aminek jelképesen ott a helye minden karácsonyfa alatt.

Kapcsolódó anyagok:

Már a védett természetet fenyegeti az osztogatás

Nemzeti parki földügyek: titkosírás

Narancsnábobok születése

Nemzeti parki ombudsmani aggályok

Száznál több szervezet a nemzeti parki földek védelmében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás