Hirdetés

Az MSZP szerint a kormány értékes, védett természetvédelmi területeket tervez átjátszani “fideszes barátok” kezére. Beke Károly, a szocialisták elnökségi tagja mai sajtótájékoztatóján beszélt erről. Kicsit megkéstek a szocik, a hírek már pár hetesek.

Az ellenzéki politikus meg nem nevezett szakmai és civil szervezetek információira hivatkozva úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány személyében új kártevő tűnt fel a nemzeti parkok környékén. Beke Károly információi szerint 50 ezer hektár, a magyarországi környezetvédelmi területek mintegy 20 százaléka kerülhet át a Nemzeti Földkezelő Alaphoz. Ahhoz az alaphoz, amely korábban több visszaélésre adott lehetőséget, jelentős földterületeket átjátszva "Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc és Fazekas Sándor barátainak" – fejtette ki.

Az MSZP elnökségi tagja ezért azon félelmének adott hangot, hogy az alaphoz most átkerülő földek "ismét a fideszes baráti körnél landolnak".  Beke Károly emellett kiemelte, hogy a feltételezett elképzelés a nemzeti parkok működését is súlyos veszélybe sodorná, hiszen a területek vezetőinek korábban is mintegy negyven százalékos forráskivonással kellett szembenézniük- írta az MTI.

 

Nemzeti parki földügyek: titkosírás

Nemzeti parki földügyek: titkosírás

Néhány mutyigyanús földbérleti szerződést feltártak a kormányzati ellenőrök, a szálak azonban messzebbre vezetnek.

A vizsgált 428 szerződés több mint negyedét kifogásolta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Hortobágyi Nemzeti Park tavalyi földbérleti pályázatai között. Az Orbán Viktor miniszterelnök által januárban elrendelt kontroll eredményét sajátos módon a szocialista Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra, az iratot ugyanis a kormányzat tíz évre titkosította. Harangozó ismertetése szerint nagyjából minden tizedik szerződés hamis adatok alapján köttetett, minden ötödik pályázó pedig úgynevezett szubjektív értékelés alapján nyert. A szocialisták a titkosítás feloldását követelik, hogy a vesztesek az esetleírások birtokában pert indíthassanak.

 

Nemzeti parki ombudsmani aggályok

Nemzeti parki ombudsmani aggályok

Veszélyben vannak a nemzeti parkok! – mondta Szabó Marcel ombudsmanhelyettes annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint több tízezer hektárnyi védett földterület kerülhet ki a nemzeti parkok vagyonkezeléséből egy kormánydöntés nyomán.

Kapcsolódó anyagok:

Lenullázzák nemzeti parkjainkat

Kétszázezer hektáros természetvédelmi földmutyi?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás