Hirdetés

Az egyre több elektromos kütyü, és a robbanás előtt álló e-autózás miatt nő az akkumulátor igény. Jelenleg a lítium-ion és a fém-hidrid akkuk a legkorszerűbbek, viszont a lítium mennyisége korlátozott. Hát akkor váltsuk le a jóval olcsóbb magnéziumra!

Az ulmi Helmholz Intézetben az ún. magnézium-kén akkumulátorhoz fejlesztettek elektrolitot. Ez azért érdekes, mert napjainkban a lítium-ion és a fém-hidrid akkumulátorok a legkorszerűbbek, de sok szakember szerint a jövő egyik legígéretesebb elektromosenergia-tároló eszköze a magnézium-kén akkumulátor.

A magnéziumnak mint elektródnak több előnyös tulajdonsága is volna a lítiummal szemben. Például, hogy viszonylag sok van belőle, és elvileg nagyobb energiatároló kapacitást lehet vele elérni. Ezenkívül szemben a lítiummal, amellyel csak oxigénmentes közegben lehet dolgozni, a levegőt is bírja, és nem mérgező.

A most ismertetett elektrolit alkalmas lehet egy ilyen magnézium anódból és kén katódból álló konstrukcióban ionvezetőként. Nagyon széles potenciáltartományban stabil, egyszerű eljárással előállítható és a kénnel is kompatibilis- írta a Magyar Tudomány 2015 januári száma.

A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata friss számának fő tematikája: a 21. század etológiája: a kutya mint példa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás