A rovat kizárólagos támogatója

A legtöbb hawaii korall regenerálódott a kifehéredésből. Egy új vizsgálat szerint a tavaly az átlagosnál melegebb víz sújtotta hawaii korallzátonyok nagy részének sikerült helyrerázódnia.

Tavaly az átlagnál melegebb óceán a hawaii korallok nagy részénél az algák eltűnését – úgynevezett kifehéredés, mert az algák elveszítésével színük is megváltozik – okozta, és sokan attól tartottak, a virágállatok elpusztulhatnak. A hawaii Föld és Természeti Erőforrások Minisztériumának legújabb felmérése szerint olybá tűnik, a kifehéredett korallok nagy része regenerálódott. Mindennek ellenére úgy vélik, a tavalyi év eseményei meggyengítették őket, így könnyebben megbetegedhetnek, ezenkívül védtelenebbé válnak a későbbi melegedésekkel szemben. Az esemény súlyos csapás a szigetállam törékeny zátonyaira, amelyeket már eredendően az ipari szennyvíz, a túlzott halászat és az óceán rekreációs célú használata veszélyeztet.

A korallzátonyok az ökoszisztéma kritikus szereplői, egészségi állapotuk létfontosságú az óceáni környezetnek. A virágállatok az óceánfenék csupán egytizedét borítják be, mégis az összes ismert tengeri életforma 25 százalékának adnak otthont. Egyes halak fogyasztják őket, mások közöttük rejtőznek el, megint mások óvodaként használják a virágállatokat, míg bizonyos cápafajok gyakori látogatóik.  Mark Eakin, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) korallzátony-figyelő programjának szakembere szerint a kifehéredés arról tanúskodik, hogy a klímaváltozás nem a távoli jövő fenyegetése. A legsúlyosabb arányú kifehéredést Oahu keleti részén, Kaneohe-öbölben jegyezték fel, itt él az amerikai fennhatóság alatt álló összes korall mintegy 15 százaléka. A domináns fajok 75 százalékának színe megkopott, vagy teljesen kifehéredett.

Miután a vízhőmérséklet lehűlt, az újabb tanulmányok feltárták, hogy az öböl kifehéredett koralljainak 12 százaléka pusztult el. A maradék némileg visszanyerte színét és regenerálódik. Mauinál és Kauainál a kifehéredett korallok nagy része szintén helyrerázódott. Hawaii igyekszik mindent megtenni a korallokat sújtó egyéb stressztényezők kiiktatására, hogy jobb egészségi állapotban nézhessenek szembe a melegedéssel.

Egy, a Honolulutól mintegy 1600 kilométerre elterülő elszigetelt atollról még zordabb hírekre számítanak. A Lisianski-sziget – egy védett terület részeként – több hónapig volt kitéve a nyár folyamán az átlagosnál melegebb víznek. A kutatók ősszel látogattak el a helyszínre, megfigyeltek némi kifehéredést, de a régió olyannyira félreeső, hogy azóta nem tudtak visszamenni ellenőrizni állapotukat. Eakin szerint arra számítanak, hogy visszatérve rengeteg elpusztult korallt találnak majd.(MTI)

 

Kifakulnak a Csendes-óceán koralljai

Kifakulnak a Csendes-óceán koralljai

Soha nem látott mértékben fehérednek a Csendes-óceán északi részén található korallmezők egy El Nino-szerű jelenség miatt, amelynek következtében emelkedik az óceánok hőmérséklete. 2014 lesz a legmelegebb év 1880, a mérések kezdete óta.

A jelenség a Marsall-szigeteken a legszembetűnőbb, ahol a szeptemberben közepe óta észlelt korallfehéredés soha nem látott mértékű – közölte Karl Fellenius, a hawaii egyetem Majuróban, a Marshall-szigetek fővárosában dolgozó oceanográfusa.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás