A rovat kizárólagos támogatója

Miközben Orbán Viktor a Roszatomon keresztül unokáinkat is eladósítja Putyin Oroszországának, és megadóztatja a napelemeket is, a világban a nukleáris energia helyett egyre inkább a valóban környezetbarát megújuló technológiák kerülnek előtérbe. Íme a legújabb fejlesztés, melyet ajánlunk L. Simon László fideszes ” energia irodalmár” figyelmébe.

A 444.hu ma számolt be arról, hogy az Imergy nevű amerikai cég most előrukkolt egy olyan, szériagyártásra érett energetikai berendezéssel, ami alaposan felforgathatja az energiapiacot. A gyorsan telepíthető, konténeres formában készre szerelt ipari akkumulátormodul pont arra való, hogy amikor éjszaka is van, meg a szél sem fúj, akkor is áramhoz juthassanak a háztartások, üzemek. Ahhoz az áramhoz, ami abból az elraktározott energiából származik, amit például a napsütés és fúvó szél idején töltöttünk bele a napelemből, szélgenerátorból. Természetesen eddig is voltak már megoldások a megújuló energia elraktározására, de a szilícium-völgybéli, ipari szünetmentes energiaellátásra szakosodott vállalat most a klasszikus megoldásoknál praktikusabb és megbízhatóbb technológiát fejlesztett piacképessé. A vanádium redox folyadékáramos akkumulátor nem új találmány, 1976 óta fejlesztik már, de az Imergy a ma kapható ólom-savas vagy lítium-ion akkuk árának feléért ígéri a vanádium-akku árát, tárolókapacitás-arányosan.  Az ESP250 nevű, két, egymásra rakott negyvenlábas konténerben elhelyezett egységek csúcsteljesítménye 250 kW (ekkora áramfelvétellel terhelhető egy adott pillanatban), kapacitása egy megawattóra. Ez valahogy úgy fordítható le konyhanyelvre, hogy hasraütéses alapon számolva kb. 50-100 háztartást lenne képes négy órán át, vagy 10-20 háztartást egy-két napon át ellátni energiával.
 

Persze ezek az ipari pufferakkuk elsődlegesen nem konkrét háztartásokra kötve dolgoznak majd. Klasszikus erőművek biztonsági kapacitását adják majd dízelgenerátorok helyett, valamint naperőművek, szélerőművek rendszerére kapcsolva segítenek a termelési csúcsok elnyelésében és a fogyasztási csúcsok kielégítésében, az áramszolgáltatás stabilizálásában. A húsz éven át garantáltan minimális karbantartással üzemeltethető egység új perspektívát adhat a megújuló energiaforrások hasznosításában.

2024-ig 68,5 milliárd dolláros üzlet lesz a hálózati energiatárolás a Navigant Research jelentése szerint. A vanádiumakku gyakorlatilag korlátlan élettartama, gyors tölthetősége és minimális önkisülése, a környezeti hőmérsékletre való érzéketlensége miatt papírforma szerint sokkalta gazdaságosabb, mint a lítium- vagy ólom-sav akkutelepek. Az Imergy még arra is fordított figyelmet, hogy olyan másodlagos nyersanyag-forrásokból oldja meg a vanádium előállítását a környezetszennyező bányászat mellett, mint az ipari salak és hamu feldolgozása.

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram – állítja L. Simon

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram - állítja L. Simon

Az LMP kezdeményezésére a paksi bővítésről tartottak tegnap parlamenti vitanapot. Szijjártó Péter szerint a paksi beruházás garantálja a fenntarthatóságot, a versenyképességet és a biztonságos energiaellátást. Szél Bernadett szerint egy munkahely 750 millió forintba kerülne. Jávor: A paksi bővítést észérvekkel képtelenség megvédeni.

 

Kapcsolódó anyagok:

Részint benaposodik az ex Gagarin szénerőmű

Ma tovább titkosíthatja a paksi bruházást a parlament

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás