Hirdetés

Civil szervezetek tüntettek a Parlamentnél a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen. Kiáltványban szólították fel a döntéshozókat a két „trójai” egyezmény elutasítására. És, hogy mindenki értse a lényeget: német dokumentumfilm az USA és Európa között folyó titkos tárgyalásokról.

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről szóló parlamenti vitanap előtt civil szervezetek a Kossuth téren tartott demonstráción tiltakoztak az EU és az Egyesült Államok valamint az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény ellen. A 48 civil szervezet által aláírt kiáltványban felszólították a döntéshozókat a két egyezmény elutasítására. A GATE Zöld Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Valódi Demokráciát Most! és a Védegylet által szervezett megmozduláson a civil szervezetek aktivistái „Stop TTIP!” és „Mondjunk nemet a trójai egyezményekre!” táblákkal és szórólapokkal fogadták a parlamenti vitanapra érkező országgyűlési képviselőket.

TTIP elleni MTVSZ demonstráció a Kossuth téren 2015 február 26TTIP elleni MTVSZ demonstráció a Kossuth téren 2015 február 26

 

További képek az eseményről >>>

Ezt követően felolvastak egy 48 civil szervezet által aláírt kiáltványt,  amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU és Kanada közötti, véglegesítés alatt álló és már csak ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) megvalósulása esetén súlyosan sérülnének mind az alapvető demokratikus jogok, mind az állampolgárokat és a környezetet védő törvények.   Elfogadhatatlan és felháborító, hogy a tervek szerint a TTIP és a CETA részét képező befektető-állam vitarendezési mechanizmust felhasználva a nagyvállalatok és az oligarchák az „elmaradó profit” miatt kártérítésre kötelezhetnék az államokat, és kényszeríthetnék őket, hogy a saját, demokratikus úton létrehozott törvényeiket vagy alkotmányukat az óriáscégek érdekeinek megfelelően módosítsák – jelentette ki Szentgyörgyi Dóra, a Valódi Demokráciát Most! aktivistája.

Ez a két „trójai” egyezmény veszélybe sodorhatja mindazokat a vívmányokat, amelyeket környezetvédelem, élelmiszerbiztonság és szociális téren az elmúlt évtizedekben elértünk, többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Ezért felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a lakosság érdekeinek figyelembevételével utasítsák el az EU és Kanada közötti megállapodás ratifikálását, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását! – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.


A valaha volt legnagyobb biznisz körvonalazódik

Történelmi jelentőségű megállapodásra készül az Európai Unió és az Egyesült Államok. A világgazdaság teljesítményének mintegy felét produkáló két blokk szabadkereskedelmi megállapodást hozna tető alá. A politikusok és a szakértők több tíz milliárd eurós GDP növekménnyel számolnak. A megállapodásban ugyanakkor sok a buktató, gyors lezárásra nem számíthatunk >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás