A rovat kizárólagos támogatója

India Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. A korábban kitűzött, egyébként is merész célértéket sokszorosára növelve India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitásait 2022-re.

A fejlesztések feszített tempóját az ország súlyos energiahiánya indokolja, melyet tovább mélyít a kormány gyártásbővítési politikája. Mivel India pénzügyi adottságai egyelőre nem biztosítanak kellőképpen vonzó környezetet az ilyen beruházásoknak, az állam most adómentességgel, kölcsöntámogatásokkal és egyéb kedvezményekkel igyekszik mobilizálni a hazai és külföldi tőkét. Az indiai kormány korábban 20.000 MW-osra tervezte kibővíteni napenergiára épülő kapacitásait 2022-ig. Ezt a célértéket nem kevesebb, mint ötszörösére, 100.000 MW-ra emelték a közelmúltban. A kormányzat célja, hogy a bővülő kapacitások révén a helyi fogyasztás 12 százalékát tudják kielégíteni megújuló energiaforrásokból a mostani 6,5 százalék helyett.

Ezt a feszített tempót két tényezőnek tudhatjuk be. A fő motivációt az ország folyamatosan növekvő, tavaly rekordszintet elérő energiahiánya jelenti. Ezt a deficitet tovább mélyíti, hogy a kormányzat fokozni kívánja a hazai ipari termelést. Ennek nyomán idén átlag 5,1 százalékos energiadeficit várható az országban, miközben a népesség negyedének továbbra sincs hozzáférése az elektromos hálózathoz. Másfelől, mivel India jelenleg a világ ötödik legnagyobb olajimportőre, a megújuló energiaforrások kiaknázásával szeretnék csökkenteni a fosszilis energiahordozóktól való függőséget.


10 éves adómentesség a megújulóknak

Mindezek fényében az Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a fejlesztésekbe. A befektetésösztönzés érdekében a kormányzat 10 éves adómentességet biztosít a biomassza, víz-, szél-, és napenergia projektek számára. A döntéshozók emellett támogatást biztosítanak az engedélyezés és a banki ügyintézés kapcsán, illetve támogatják a PPP-jellegű megoldásokat is, amelyek végén a létesítmények és berendezések tulajdonjoga az államra száll át.

A folyamatra nézve kedvező, hogy India továbbra is óriási, ki nem használt megújulónergia-kapacitásokkal rendelkezik. Így a becslések szerint a bio-, víz-, és szélenergia potenciálnak is csupán ötödét (4,1GW/22,5GW; 3,8GW/19,7GW; 21,1GW/102,8GW), a napenergiában rejlő lehetőségeknek pedig harmadát (1,7GW/6GW) hasznosítják jelenleg. A beruházások intenzitásának növelése mellett szól az is, hogy az innováció révén a nap-, és szélenergia eszközök ára 80, illetve 25 százalékkal csökkent 2008 óta.

Indiában 1MW napenergia kapacitás telepítéséhez átlagosan 963 456 dollárra van szükség. Ehhez képest az Essel Group 12,000 MW, a Welspun Energy 11,000 MW a ReNew Power 11,500 MW, a Reliance Power 6,000 MW, a Hindustan Powerprojects 10,000 MW, a Sun Edison 15,000 MW kapacitás kiépítését tervezi. India tehát szakítani kíván a szerves, de lassú fejlődéssel, és dinamizálni szeretné megújuló energia szektorát. Ezt jelzi a következő 5 évre tervezett 200 milliárd dolláros tőkebefektetés, amely az előző öt év befektetéseinek hatszorosát jelentené – feltéve, ha valóban sikerül ezt megvalósítani- írta a chikansplanet.blog.hu.
 

Borítékolható a paksi atomár versenyképtelensége

Borítékolható a paksi atomár versenyképtelensége

Bámulatos tempóban csökken a napenergia költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett. Ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

A német Agora Energiewende felkérésére a Frauenhofer Institute végzett meglehetősen konzervatív számításai szerint csak a már ismert technológiák fejlődésével számolva 2025-re Dél- és Közép-Európában 4-6 centbe, vagyis mostani árfolyamon 13-19 forintba kerülhet majd egy kWh napenergia.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás