A rovat kizárólagos támogatója

Az ELTE Tatai Geológus Kert 2,8 hektár területű, országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal 1958 óta védett terület, mely részben a tatai Kálvária-dombon, részben attól délre helyezkedik el. A földtani és őslénytani értékek további megőrzése érdekében novemberben indult, és szeptemberig tartó korszerűsítést is az Európai Unió fizeti.

A projekt célja a Geológus Kert területén előforduló élettelen természeti értékek állapotának javítása, a rétegek pusztulásának minimalizálása, a rétegsor hosszú távú megőrzése. Az elsődlegesen védendő érték a felső-triász−alsó-kréta időszakból származó, ősmaradványokban gazdag tengeri rétegsor. A rétegsor földtani alapszelvény, amelynek 9 formációjából 3 típusszelvény, 3 pedig felszíni hivatkozási szelvény. Emellett a terület két ősmaradvány faj típuslelőhelye is.

A beruházás 2014. november 6-án vette kezdetét. Az előreláthatólag 2015 szeptemberében záruló projekt keretében megtisztításra, ahol szükséges, megerősítésre kerülnek a rendszeres karbantartást igénylő, nagy felületen (6.030 m2) tanulmányozható, védett földtani alapszelvények. A különleges rétegsorok, azaz a geológusok számára referenciának számító alapszelvények erózió nyomán felhalmozódott kőzettörmelékei múzeumi archiválásra kerülnek, hogy a kutatók számára ne vesszenek el, a későbbiekben is hozzáférhetők, kutathatók legyenek.

Tatai Geológus Kert tervezett felújításaTatai Geológus Kert tervezett felújítása

A területről 3D terepmodell és térinformatikai adatbázis is készül, amelynek célja egyrészt az alapszelvények állapotának rögzítése és az elkerülhetetlen, természetes erózió nyomon követése, másrészt a területről felhalmozódó földtani (ősmaradvány-tartalom, vetők, réteghatárok) és botanikai információk korszerű, helymeghatározással kombinált tárolása. A projekt keretében a látogatók számára bejárható tanösvény is új szakasszal és ismeretterjesztő táblákkal bővül. (2890 Tata, Fekete út 2.)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, mivel az Eötvös Loránd Tudományegyetem 54.344.500 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az „Élőhelyvédelem, és -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése, gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás