A rovat kizárólagos támogatója

Döbbenetes az a felkészületlenség, amit a Fidesz politikusainál is lehet az utóbbi időben tapasztalni. Megdöbbentő válaszokat kapott az index, amikor kormánypárti képviselőket kérdezett arról, miért szavazzák meg, hogy 15 év helyett 30 évre titkosítsák a paksi atomerőmű kivitelezési szerződéseit. Energiavámpírok a parlamentben.

Úgy tűnik, a legtöbb képviselő csak annyit tud a "bombaüzletről", hogy ma kell megszavaznia. És kétség nem fér hozzá, hogy megszavazza. A törvényhozás futószalagon gyártja a sorozatos hülyeségeket. Mivel a tekintélyelvű pártban kiszavazásnak, ellenvéleménynek sőt még gondolkodásnak sincs sok helye, így a kormánypárti politikusok mára megtanulták marionett bábuként nyomni a szavazógombot.  

Paksi bővítés: energiavámpírok a parlamentben

Önmagához képest is meghökkentően alacsony színvonalú „vitában" tárgyalta a parlament az atomtörvény módosítását, amely 30 évre titkosítana gyakorlatilag minden adatot és dokumentumot a beruházással kapcsolatban.
hirdetés

Aradszki András energiaügyi államtitkár rögtön egy jókora csúsztatással vezette fel a témát: szerinte a beruházást nemzetbiztonsági okokból, illetve a szellemi tulajdon védelme miatt kell elrejteni a nagyközönség elől, miközben az információszabadságról szóló törvényben ez csak lehetőségként, nem pedig kötelezettségként szerepel. Az MSZP az átláthatóságot és a korrupció elleni küzdelmet kérte számon a kormányon, szóvá téve: aligha lehet nemzetbiztonsági szempontból releváns adat, hogy kivel és milyen összegre szerződnek. Tuzson Bence a Fidesz részéről erre azzal reagált, hogy az MSZP-s Józsa István cége több mint 6 milliárd forintot lapátolt ki Paksról, ezzel a háttérrel lehetnének egy kicsit visszafogottabbak. 
Hasonló tanácsot adott a szocialistáknak a jobbikos Kelpi Lajos és Szilágyi György is, ám ők azt is megemlítették: ahogy az MSZP körül feltűntek az energiaüzletből magánprofitot csináló „energiavámpírok", úgy a kormánypártok háza táján is megjelentek a hasonló profilú vállalkozók, és Pakson az elmúlt öt évben is jelen volt a korrupció.

A szócséplésbe az LMP-s Schiffer András igyekezett némi szakmaiságot csempészni, amikor úgy fogalmazott: a nemzetbiztonsági érdeket nem az veszélyeztetné, ha az alvállalkozói szerződések nyilvánosak lennének, hanem maga a paksi paktum, amely az eddigieknél is jobban Oroszországhoz köti az országot. Schiffer szerint indokolatlan ügyvédi munkákról vagy médiaszolgáltatásokról szóló szerződéseket nemzetbiztonsági hivatkozással titkosítani, az viszont lehetséges, hogy a kormány különféle külföldi cégeket akar beengedni a beruházásba, ám ezt szeretné elrejteni a közvélemény elől. Az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a törvény elfogadása esetén a beruházás nyertesei külföldi vállalatok és kormányközeli cégek lesznek, a jövő generációk viszont mindenképpen veszíteni fognak – írta a nol.hu.
 

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával

30 évig nem lenne megismerhető közérdekű adatként a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy része egy módosítás értelmében, amelyet éles vita után február 27-i ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Az ellenzék által hevesen bírált változtatás kimondja, hogy az orosz és a magyar kijelölt szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos, a döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.

Kapcsolódó anyagok:

Borítékolható a paksi atomár versenyképtelensége

Újabb milliárdok mennek Paksra titokban

Tovább sumákolnának a paksi bővítésről Orbánék

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás