A rovat kizárólagos támogatója

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl minden tagország saját hatáskörben dönthet a genetikailag módosított (GMO) növények termesztéséről. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tagállam akkor is megtilthatja a GMO -k használatát, ha azokat uniós szinten engedélyezik.A tagállami szintű tiltás bevezetésének Magyarország az élharcosa.

A most elfogadott rendelkezéseknek még meg kell jelenniük az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a közzétételtől számított 20 nap múlva lépnek hatályba. Ezután a tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, hogy akarnak-e genetikailag módosított növényeket termeszteni, vagy nem.  Ez a rendelet tiszteletben tartja az állampolgárok, és ezen belül a termelők érdekeit is, és az eddigieknél jóval nagyobb szabadságot ad a tagországoknak – mondta Jānis Dūklavs, a mezőgazdasági tanács elnöke.  A régi szabályozás idején a tagországok ideiglenesen korlátozhatták, vagy megtilthatták a GMO használatot a területükön, de csak akkor, ha volt valami új bizonyíték arra, hogy az organizmus káros a környezetre,esetleg humánegészségügyi veszélyeket hordoz magában. Az új előírások értelmében viszont kétféleképpen is megtilthatják vagy korlátozhatják a köztermesztést.

Egyrészt az engedélyezéskor a tagállam jelzése alapján a kérelmező módosíthatja kérelmét annak érdekében, hogy az uniós engedély ne terjedjen ki az adott tagállamra. Azaz az eredeti kérelem hatályát módosítják, majd az ezt figyelembe vevő határozat-tervezetről hoznak döntést a tagállamok. A második opció alkalmazásakor a tagállam az engedélyezés után szabadon dönthetne a tiltásról vagy korlátozásról azzal, hogy jelzi a bizottságnak az indokait.  A rendelet szerint döntő fontosságú, hogy azok a tagállamok, amelyek a GMO növények termesztése mellett döntenek, kerüljék a határokon túlnyúló génszennyezés kialakulásának lehetőségét. Különösen akkor, ha a szomszédos országok nem engedélyezik a szóban forgó növények termesztését.

Itthon továbbra is él a GMO "zéró tolerancia"
A GMO-kkal szemben hazánkban továbbra is „zéró tolerancia” van érvényben. Magyarország élharcosa volt annak is, hogy az uniós tagországok saját területükön betilthassák az EU-szinten egyébként engedélyezett GMO-k felhasználását. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt is bejelentette, hogy Magyarország uniós szinten is vezető szerepet kíván betölteni a GMO ellenes küzdelemben.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás