A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az állat- és növényvilágot, az élő természetet pusztító tevékenységek elleni összehangolt európai fellépést szorgalmazó, többpárti vad- és növényvédelmi akciócsoport alakult ma az Európai Parlamentben (EP).

Az "EP-képviselők a természetért" elnevezésű csoport célja az, hogy nyomást gyakoroljanak az európai intézményekre, elsősorban a jogalkotási javaslatok kidolgozásáért felelős Európai Bizottságra annak érdekében, hogy tegyenek hatékonyabb lépéseket az élő természet, a vadon élő állatok, a természetes növényzet módszeres és felelőtlen irtása, pusztítása ellen – hangzott el a csoport megalakulásáról tartott sajtóértekezleten.

A csoport a brit liberális Catherine Bearder kezdeményezésére jött létre, és a hozzá csatlakozott öt társa személyében képviseli az Európai Parlament legtöbb pártcsaládját. A liberálisok mellett ott vannak a csoportban a zöldek, a jobbközép néppártiak, a szocialisták, illetve a konzervatívok. A Born Free nevű szervezet révén részt vesznek a csoport munkájában a kifejezetten a természet megőrzéséért tevékenykedő nem kormányzati szervezetek, alapítványok is.

Az Európai Zöldeket Jávor Benedek (PM) képviseli az akciócsoportban.

Mint Jacqueline Foster brit konzervatív EP-képviselő utalt rá, tavaly novemberben 82 képviselőtársával együtt levelet fogalmaztak meg az Európai Bizottsághoz, természetvédelmi akcióterv mielőbbi kidolgozását sürgetve. A most megalakult többpárti csoport legfőbb céljának azt tekinti, hogy a brüsszeli bizottság mielőbb ténylegesen kidolgozza a levélben megfogalmazott javaslatokra épülő természet- és vadvédelmi programot. A program megszövegezése, illetve annak megvalósítása számos részterület, több bizottsági főosztály együttműködését feltételezi.

A vadon élő állatok pusztítása, az orvvadászat nem csupán a Földön élő állatfajok számának csökkenését jelenti, hanem egyúttal politikai, biztonsági kérdés is – hangzott el a sajtóértekezleten. A csoport szervezői ezt azzal támasztották alá, hogy a háborús övezetekben folytatott orvvadászatból, illetve a ritka és védett állatfajokkal való tiltott kereskedelemből származó jövedelem számos esetben terrorista csoportok, félkatonai szervezetek kasszájába vándorol.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás