A rovat kizárólagos támogatója

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) gyorsjelentése szerint az éves szén-dioxid-kibocsátás globális szintje gyakorlatilag stabil maradt az előző évhez képest. Ugyanúgy 32 gigatonna körül alakult, mint egy évvel korábban. Ugyan az eredmény siker, de azért túl sok ok nincs az örömre, ez még mindig brutális mennyiség.

Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy 40 éve nem fordult elő olyan, hogy nagyobb globális válság nélkül megtorpant volna a károsanyag-kibocsátás mértéke. Az IEA vezető közgazdásza, Faith Birol egy váratlan, de fontos meglepetésről beszélt most a hír hallatán a BBC-nek.

A stagnálás mögötti egyik fontos tényező az lehet, hogy Kína szénfelhasználása visszaesett 2014-ben. Az ország nagyvárosait élhetetlenné tevő légszennyezés elleni küzdelem elemeként az ország egyre inkább próbál egyéb energiahordozók felé fordulni. A szélerőműveik terjedéséről pár napja írt a 444.hu is.  A mostani eredmény szimbolikusan is fontos lehet, most először vált el egymástól a gazdasági növekedés és az üvegházhatású gázok mértékének növekedése. Decemberben fontos klímakonferencia lesz Párizsban, az IEA jelentése pedig komolyan formálhatja majd az ottani diskurzust is.

Ugyanakkor az IEA vezető igazgatója, Maria van der Hoeven figyelmeztetett, hogy nincs idő az önelégültségre, mert további lépésekre van szükség ahhoz, hogy ez a trend megmaradjon. A kínai gazdaság tendenciái mellett olyan tényező lehetett még az időjárás alakulása épp úgy, mint az egyes energiahordozók világpiaci árának alakulása.

Wind turbines in China

Kína már megelőzte az USA-t a megújuló energetikai beruházásokban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt negyven évben csak válságok idején fordult elő hasonló megtorpanás. Ilyen volt a nyolcvanas évek elején bekövetkező amerikai recesszió, a Szovjetunió összeomlása és a 2009-es válság.  A teljes jelentés majd júniusban fog megjelenni, ez kerül majd a párizsi ENSZ-konferencia elé is. A cél akkor az, hogy az országok olyan megállapodásra jussanak, ami 2020-tól hatályba is léphet. A főcél pedig az, hogy elkerüljék a globális felszíni átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal történő növekedését az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ez az az emelkedés, amit a szakértők többsége már visszafordíthatatlan és veszélyes állapotnak tartana – írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás