A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy minikamerával felszerelt parlagi sast reptettek a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolóról. A látványos mutatvánnyal a Freedom Conservation fajmegőrző alapítvány a ragadozó madár veszélyeztetett helyzetére akarta ráirányítani a figyelmet.

A Darsan nevű parlagi sas hátára erősített kamera felvételeit élőben közvetítették az interneten, amint 829,9 méteres magasságból alásuhant a földön várakozó oktatójához.

A kamera csak 300 grammnyi volt, de a madár testsúlyának 10 százalékát tette ki. Darsant Jacques-Olivier Traver francia solymász tanítja a franciaországi Thononban. Miután sikeresen levezette karjára a madarat, úgy vélte, hogy Darsan repülése tökéletes volt.

A repülést megszervező Freedom Conservation szerint ez volt a legmagasabb madárrepülés egy ember által épített épületről. A szervezet azt reméli, hogy a repülés az emberek és a természet együttélésének szimbóluma lesz.
 

graphic showing the flight

 

"Ez a sas annak a jele, hogy változnak a dolgok. A madár korábban veszélyeztetett volt, de a fajmegőrző program segítségével már léte nem annyira veszélyeztetett" – hangoztatta Ronald Menzel a BBC brit közszolgálati televíziónak, amely exkluzív hozzáférést kapott a videó bemutatásához, amely honlapján is látható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás