Hirdetés

Faültetés Vida Gábor 80. születésnapja alkalmából.

Vida Gábor akadémikusnak már hosszú oktatói és akadémiai pályája alatt is nagyon sok tisztelője lett. Nyugdíjas éveiben az ismeretterjesztést tekintette legfőbb küldetésének, így a tisztelők száma egyre nőtt. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagjaként minden alkalmat megragad arra, hogy felhívja a figyelmet a Bolygó védelmére, a mai élet fenntarthatatlanságára.

Barátai, tisztelői Vida Gábor 80. születésnapja alkalmából egy meglepetést szerveztek a budapesti Feneketlen tóhoz. Az ünnepelt, felesége társaságában, „véletlenül” arra sétált. Ez nem meglepő, hiszen ezen a környéken töltötte gyerekkorát, majd a szomszédos Szent Imre Gimnázium tanulója lett.

A gimnázium kórusa Fábián Attila tanár úr vezetésével köszöntötte az Öregdiákot. Ezt követően Bartus Gábor a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) titkára személyes hangú beszédében kiemelte, Vida Gábor az a komoly tudós akit nem az impakt –faktor érdekel, hanem az ismeretterjesztés. Még nem vagyunk teljesen egy véleményen, folytatta, de van még néhány évtizedünk addig, hogy közös nevezőre jussunk. A bükkfa, mint tudjuk, lassan nő, jelképnek szánjuk a mindenható gazdasági növekedés ellenében.

Náray-Szabó Gábor hangsúlyozta, hatalmas tudományos életút, számos elért eredmény ellenére Vida Gábor mindig a jövőbe tekint, és eléggé sötét jövőt jósol az emberiségnek. Szabó Marcel kiemelte, ha az emberiség jövőjéért aggódók Noé bárkájában utaznak, ennek a hajónak Vida Gábor a kapitánya.

Győrvári Borbála, Vida Gábor, Bartus Gábor, a kannák és a bükkfaGyőrvári Borbála, Vida Gábor, Bartus Gábor, a kannák és a bükkfa

Az ünnepelt válaszát azzal kezdte, hogy legjobban azt kívánja: az a sok sötét jóslat, amit előadásaiban elmond, ne következzen be. Legyen sokkal szebb a világ a következő nemzedéknek, mint ami most várható. Örül, hogy idős korában fát ültetnek a tiszteletére, aminek az unokái élvezhetik majd az árnyékát, ha majd melegebbek lesznek a nyarak a klímaváltozás miatt, hiszen a nagyapjuk egész életében a klímaváltozás ellen küzdött. Elmesélte, hogy hetvenöt éve itt a tó partján a lövészárkokból agyagot gyűjtött, homokozó nem volt akkor még, csak távolabb, a Móricz Zsigmond körtéren. A bükkfának is kívánja, hogy az éghajlatváltozás ne legyen nagyon súlyos, mert a bükkfa se szereti a meleget.

Az első lapát földet az ünnepelt szórta a gödörbe, majd a jelenlévők követték.

A fa mellett emléktábla áll, hogy az utókor is emlékezzen, akkor, amikor ez a facsemete már tényleg nagy lesz, mert lassan nő ugyan, de eléri a 40 métert is, mire felnő.

  Itt tekintheti meg Bajomi Bálint fotóit az eseményről.

Honnan hová Homo? Honnan hová Homo?
A képre kattintva galéria nyílik Hajtman Ágnes fotóival.

 


Átadták a Herman Ottó-díjakat a Parlamentben

Átadták a Herman Ottó-díjakat a Parlamentben

Herman Ottó-díjakkal tüntettek ki kutatókat, tudósokat és pedagógusokat három kategóriában a Parlamentben, a Herman Ottó-emlékév zárásaként tartott emlékülésen. Díjazták a gömörszőlősi Paraszt Wellness Programot is.

Herman Ottó Polihisztor-díjjal három holisztikus szemléletű tudóst tüntettek ki, akik tudományterületükön átívelő munkásságukért részesültek az elismerésben. Polihisztor-díjat kapott Vida Gábor botanikus, genetikus, ökológus, környezetvédő, aki kutatásai során a biológia több területével is foglalkozott.  Ezek közül a genetika, a fajkeletkezés genetikai mechanizmusa, az ökológia, a biodiverzitás és a környezetvédelem a legfontosabbak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás