Hirdetés

A Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. termékeinek nevével együtt március végétől a TERRÁN nevet viselni, és 30-ról 50 évre emeli cserepei garanciális idejét. Idén minkét gyárukban zöldenergiával készülnek a tetőcserepek, melyet napelem parkok szolgáltatnak.

Március 30-tól nevet vált hazánk legmeghatározóbb, világszínvonalú betoncserép gyártója; a Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. név Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-re változik. Áprilistól pedig valamennyi TERRÁN márkanév alatt fogalomba hozott termék garanciális idejét a hazai beton tetőcserépgyártó cégek közül egyedüliként kiemelkedően magasra, a jelenlegi 30-ról 50 évre emelik. (A vállalkozás 2014-ben a Mediterrán márkanevet már TERRÁN-ra cserélte, arra utalva, hogy a vállalat termékei modern, éghajlattól független, bármely tájegységen jól mutató, mai stílust képviselnek.)

A vállalkozást Mészáros Kálmán 1920-ban alapította a mai Szlovákia területén fekvő Negyeden, majd 1947-ben a család a Baranya megyei Bólyban telepedett le, ahol folytatta tevékenységét. Az akkor még csak a családtagokat foglalkoztató vállalkozás mára nemzetközi cégcsoporttá fejlődött. Az első leányvállalat 2000-ben Szlovákiában alakult, 2004-ben indult el a farkasdi gyár, ahonnan a cseh piacot is el tudják látni, a Terrán 2013-ra Szlovákia piacvezetője lett a betoncserép eladásban. Idén 10 éves a Mediterrán Románia, és a délszláv piacokon is közel 10 éve jelen vannak. A földrajzi közelségükből adódóan a jövőben is kedvező lehetőséget jelentenek a volt jugoszláv tagállamok, ahol a bővülésük évről-évre jelentős mértékű. 2013-ban megkezdték a termékeik forgalmazását Ukrajnában, az ország a térségben kialakult válsághelyzet megoldódását követően ismét jelentős felvevő piac lehet.

Az öt leányvállalatból álló csoport (Magyarország – Bóly és Kunszentmiklós, Horvátország – Eszék, Erdély – Kolozsvár, Szerbia – Szabadka, Szlovákia – Farkasd) 2014-ben az eddig elért legnagyobb árbevételére tett szert – mely meghaladta a 7 milliárd forintot –, ez az év a cserépeladásokban is rekordot jelentett, az eladott mennyiség meghaladta a 33 millió darabot, ami kb. 16-18 ezer tető befedésére elegendő mennyiség. Az egy év alatt gyártott mennyiség 2/3-át itthon, 1/3-át Szlovákiában állítják elő. A KSH 2014-es adatai szerint az új lakóépületek legkedveltebb tetőfedő anyaga a betoncserép; az építtetők, vásárlók 53%-a választotta ezt, más független kutatócég szerint az egy év alatt eladott cserepek közel 40%-a betoncserép volt.

„2012-ben Bólyon, majd 2014-ben a szlovákiai Farkasdon újítottuk meg üzemeinket, 2015-ben pedig befejeződött a kunszentmiklósi fejlesztés, ezzel mostanra mindhárom gyárunkban világszínvonalú gyártási technológiával rendelkezünk. A vállalat két magyarországi üzemében, Bólyon és Kunszentmiklóson, egyenként 500 kW teljesítményű napelem park létesítését tervezi 2015-ben, melyekkel a saját üzemeikben felhasznált villamosenergiát szeretnék kiváltani. A kiserőművek tervezése és engedélyeztetése már folyamatban van, a beruházás várhatóan ősszel kezdődik, a költségvetésük egyenként eléri a 200 millió forintot. „Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül elsőként fogunk kizárólag zöld energiával cserepet gyártani. Számításaink szerint 10 éven belül megtérül a beruházás, de ami ennél is fontosabb, hogy bebizonyítsuk, ipari felhasználások esetében is van már megfelelő technológia, amely megújuló energiával képes biztosítani a villamosenergia ellátást” – nyilatkozta Gódi Attila ügyvezető igazgató.

A cégvezető szerint a közép-európai lakáspiacokon rengeteg teendő van még. Sok új házra, lakásra lesz szükség, a meglévő épületek állaga nagyon leromlott és felújításra szorul, ezek a folyamatok hosszú évtizedekig biztosítanak piacot számunkra. A válság évei alatt az építkezők elhalasztották a beruházásaikat, de ezek az igények előbb-utóbb meg fognak jelenni a piacon. „A régió három legújabb és legmodernebb gyárával a Terrán rendelkezik, termékeinkkel számos díjat nyertünk már el, épp most kaptam értesítést, arról, hogy a Synus Tetőrendszerünk 2015 Construma díjat kapott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás