A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Különjelentésben írt Magyarországról (mint az oroszok EU-n belüli szövetségeséről), illetve az új paksi atomerőmű építésével kapcsolatos aggodalmairól a Reuters. Illés Zoltán megint bevadult.

Magyarország egyetlen atomerőművének kibővítésére, illetve a beruházás finanszírozására szolgált az a 10 milliárd eurós hitel, amit az Orbán-kormány Vlagyimir Putyin Oroszoroszágától, de a kritikusok szerint a háttérben van egy másik indíték is. Az, hogy Moszkva így vásárol magának befolyást egy EU-tagország kormányában – írta meg a Reuters.

A hosszú, sok érintett kormányzati szereplőt is reagálásra késztető cikkben összefoglalják a bő egy évvel ezelőtti és a közelmúltban Budapesten lezajlott Orbán–Putyin-találkozók közt történeket. A külügyér Szijjártó Péter által "az évszázad üzletének" tartott megállapodástól Aszódi Attila kormánybiztoson és a volt energiaügyi államtitkár, Kovács Pálon át addig, hogy Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány egykori környezetvédelmi ügyekért felelős államtitkára azt mondja:
"This Paks deal is camouflage" [vagyis: "Ez a paksi megállapodás egy álca"]. Illés szerint az egész pénzügyi művelet mögött orosz befolyásvásárlás van.

A Reuters Orbán motivációját boncolgatva arra jutott, hogy Orbán abszolút pragmatista, akinek a hatalom hihetetlenül fontos. Ennél fogva – idézik John Alderdicet, a Liberális Internacionálé vezéralakját – számára a kérdés a következő: Hogyan lehet hatalomra jutni és a hatalmat megtartani?  A gazdasági lap azt írta, hogy Magyarországon az energetikát leginkább meghatározó tervből, a paksi bővítésből jó ideje kizárták a szakmai nyilvánosságot, és hogy a paksi atomerőmű-építési tervvel kapcsolatosan Orbán Viktor miniszterelnökhöz közeli szűk csoport döntött úgy, hogy szerződjenek a Roszatommal. Kovács Zoltán kormányszóvivő elutasította ezt a feltételezést – mondván: a paksi beruházás az ország hosszú távú energiabiztonságát szolgálja, és az egész projektben komoly szakmai előkészítés zajlott, és csak a politikai jellegű döntések hárulnak a politikusokra. (hvg.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás