A rovat kizárólagos támogatója

Legalább a 3 legnagyobb károsanyag-kibocsátó: Kína, az USA és az EU összefogására van szükség a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, ezzel párhuzamosan azonban fel kell készülnünk az egyre gyakrabban jelentkező katasztrófákra – jelentette ki Áder János Szegeden. Eldugták a tüntetőket Áder János elől

Az adatok világosan mutatják, hogy a globális középhőmérséklet emelkedik, és tudományos konszenzus, hogy ebben a szén-dioxidnak és más üvegházhatású gázoknak kiemelkedő szerepe van – mondta a köztársasági elnök a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) tartott tegnapi előadásán. Az államfő az SZTE rektori hivatalának dísztermében kifejtette, kiderült, hogy egyetlen ország önmagában nem tudja ezt a problémát megoldani. Legalább a három legnagyobbnak – amelyek együttesen az üvegházhatású gázok mintegy felét termelik -, az Egyesült Államoknak, Kínának és az Európai Uniónak meg kellene állapodnia annak érdekében, hogy a kibocsátás érdemi csökkentését el lehessen érni.

Önmagában a kibocsátás csökkentése, a technológiaváltás, az energiatakarékosság azonban nem elegendő, mivel 30-40 év múlva is érződnek a korábbi döntéseink miatt jelentkező, a klímát romboló káros hatások. Ezért föl kell készülnünk az egyre gyakrabban jelentkező katasztrófákra – hangsúlyozta Áder János. A köztársasági elnök másfél órás előadásában kitért arra, hogy a természeti katasztrófák száma az elmúlt negyven évben megháromszorozódott, az érintettek száma pedig elérte a kétmilliárdot, és a károk mértéke is egyre drámaibb.

A klímaváltozás hatásainak 80 százaléka vízzel összefüggő probléma – jelezte Áder János. Az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok közül az államfő kiemelte, hogy naponta 10 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg, mert nem tud egészséges vizet fogyasztani, a világ kórházi ágyainak felén pedig ivóvízzel összefüggő betegségek miatt fekszenek páciensek.  Áder János pozitív példaként említette az ózonréteg védelmében tett lépéseket, amelyek bizonyítják, hogy komoly nemzetközi összefogással eredményeket lehet elérni.
A látogatás részeként Szabó Gábor rektor a köztársasági elnöknek bemutatta azokat az kezdeményezéseket, amelyeknek köszönhetően az SZTE a zöld egyetemek világrangsorában a 19. helyet érte el legutóbb- írta az MTI.

 

Eldugták a tüntetőket Áder János elől

Három aktivista próbálta Áder János köztársasági elnök figyelemét transzparensekkel felhívni a visszásságokra tegnap kora délután a szegedi Dugonics téren. Az A4-es méretű kartonokon azt szerepelt, hogy

„Miért írta alá a paksi titkosítást, a ha egy egy ellenzéki képviselő jelezte, megfenyegették a szavazás előtt?"

„A magyarországi demokráciadeficitről és a diktatúra fenntarthatatlanságáról mikor tart előadást?"

„Diktatúrában mi szükség van önre KÁder Úr, aláírni közmunkás is tud?"

 

Eldugták a tüntetőket Áder elől. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

 

Civil ruhás rendőrök igazoltattak transzparensekkel várakozó szegedieket a Dugonics téri rektori hivatal előtt – jó időben, jó helyen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás