A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapításai szerint az emberi táplálkozásban is jelentős szerepet játszó édesvízi garnélarákfajok majdnem egyharmadát kisebb-nagyobb mértékben fenyegeti a kihalás.

Noha az édesvízi élőhelyek csak egy százalékát adják a Föld felszínének, a fajok 10 százalékának biztosítanak életteret. Jelentőségük ellenére a 20. század eleje óta a vizes élőhelyek 71 százaléka eltűnt, ennek következményeként 1970 óta 76 százalékkal csökkent az édesvízi fajok száma – olvasható a tanulmányban, melyet a PLoS One tudományos folyóirat tette közzé.

A 763 édesvízi garnélarákfaj közül 481-ről sikerült adatokat gyűjtenie a kutatócsoportnak. Az 2011-es adatvétel idején a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kritériumai szerint kettő már kihaltnak számított, 21-et a kihalás fenyegetett, 112 faj volt közepesen vagy súlyosan veszélyeztetett, 17 pedig potenciálisan veszélyeztetett.

Az állatok életterét főleg a mezőgazdaság és a városiasodás fenyegeti, de megnehezítik életüket az invazív fajok, a duzzasztógátak, a bányászat és a klímaváltozás is. Az édesvízi garnélát főleg a trópusokon és a szubtrópusokon halásszák és tenyésztik táplálkozási célra. Világszerte évente 440 ezer tonna garnéla végzi a tányéron, és egyre több kerül akváriumokba is.

Az édesvízi garnélák közül egy faj, az Atyaephyra desmaresti megtalálható a Dunában is, ez nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás