A rovat kizárólagos támogatója

Támogatta ma az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága az állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amely a természeti értékek jövőjét veszélyezteti. A bizottság tovább „rontotta” a tervezetet egy módosítással, amely az Őrségi és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságok megszüntetését jelenti. A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) elemzése szerint jogos a WWF Magyarország, az MTVSZ, és az MME félelme: a törvénytervezet alkotmányellenes.

A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) Dr. Fülöp Sándor vezetésével a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felkérésére alkotmányossági szempontból elemezte „az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” című, T/3788. sz. törvényjavaslat szövegét.
EMLA a T/3788. sz. törvényjavaslatról (144 KB word)

„A jogászok szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a törvénytervezet az egészséges környezethez való alapvető alkotmányos jogunkat sérti, amikor rövidtávú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások felelős, fenntartható, ökologikus használatát és szakszerű természetvédelmi kezelését, ezzel veszélyeztetve a jövő nemzedékek egészséghez való jogát” – mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„A természetvédelmi igazgatást a tervezet megfosztja a közvetlen beavatkozás lehetőségétől, amely így oda vezet, hogy a természeti értékek megőrzésével nem kellően összehangolt gazdálkodási tevékenységek természeti károkat okoznak majd. Ez az egészséges környezethez való alkotmányos alapjognak a sérelmén túl értelmetlen és indokolatlan.” – közölte Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója. „Mindez ellentétes a magyar Alkotmánybíróság által kimunkált és a nemzetközi jogban is jelentős elismerést kivívott visszalépés tilalmával, fenyegeti európai uniós és más nemzetközi jogi természetvédelmi kötelezettségeink teljesítését és etikátlan, felelőtlen döntés gyermekeink egészségével, jövőjével szemben.” – folytatta az igazgató.

„Mindezek felett a Törvényalkotási Bizottság mai ülésén érkezett egy olyan módosítás, amely a tervezet egyik bekezdésének eltörlésével az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park igazgatóságok önállóságát szünteti meg.” – jelezte Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.  „A fenti okok miatt nyomatékosan kérünk minden országgyűlési képviselőt, hogy szavazzon nemmel a tervezetre” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

A Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége annak ellenére szavazott így, hogy a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet. A civil szervezetek felkérésére ezrek álltak ki és jelezték a tervezettel kapcsolatos aggályaikat a döntéshozóknak elküldött levelekben.

A törvénytervezetről jövő kedden, április 14-én szavaz a Parlament.

Kapcsolódó anyagok:

Sok sebből vérzik a természetvédelem kiárusítása

Béke poraidra, környezetvédelem?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás