A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

Közel 150 kardszárnyú delfin vetődött partra a japán Hokota Beachen, sok már el is pusztult közülük. Az állatvédők elkeseredett harcot vívtak az idővel, csupán 3 delfint sikerült megmenteniük, és az este beköszöntével kénytelenek voltak otthagyni az állatokat.

A fehérajkú kardszárnyú delfinek – amelyek meglehetősen gyakorinak számítanak Japán partjainál – még péntek reggel sodródtak partra Tokiótól száz kilométerre északra. A helyi állatvédők önkéntesek segítségével azonnal megkezdték a két-három méter hosszú állatok mentését, de hosszú órák megfeszített munkája árán is csak három delfint tudtak visszaengedni a tengerbe késő délután.A strand süppedős, homokos talaja miatt a partiőrség nem tudott nehézgépeket használni a parton, egy-egy állat viszont 160 kilós, a tehetetlen testet viszont emberi erővel lehetetlenség megemelni. 

Az önkéntesek próbálták nedvesen tartani az állatok érzékeny bőrét, és arra számítottak, az este érkező dagály majd a segítségükre lesz. Több állat csúnyán megsérült, amikor a partra vetődött, a parton heverő kövek összevagdosták őket, ez is közrejátszhatott abban, hogy sokuk már napközben elpusztult, vagy éppen most is haldoklik, ám miután besötétedett, félbe kellett hagyni a mentőakciót.
 

A kardszárnyú delfinek, más delfinekhez hasonlóan, hangjeleket bocsátanak ki, a visszaverődő hanghullámok alapján tájékozódnak és találják meg zsákmányukat. Ha valamiért – például egy zátony miatt – ez a hullám elveszik, vagy torzul, akkor az állatok elveszíthetik tájékozódási képességüket. A tudósok úgy vélik, most is ez történhetett, ám pontos magyarázatot nem tudtak adni a jelenségre.

2011-ben ezen a területen már történt hasonló, akkor ötven fehérajkú kardszárnyú delfin vetődött partra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás