A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A klímaváltozás következtében megduplázódhat az árvizek száma és korábban nem látott szárazságokkal kell számolni a földközi-tengeri térségben akár már tizenkét éven belül klímakutatók szerint.

A szakértők az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén tanácskoztak a témáról. Az osztrák székhelyű Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézetének (IIASA) munkatársa, Szato Juszuke tanulmányában kiszámította a klímaváltozás különböző forgatókönyvei alapján az aszályok lehetőségét 2050-ig a világ 26 régiójában.

Az üvegházhatású gázok legnagyobb mértékű kibocsátásával és az abból eredő felmelegedéssel számoló forgatókönyv alapján ebben ez időszakban tizenhárom régióban lehet számítani történelmi jelentőségű szárazságokra. A Földközi-tenger térségében már 2027-ben okozhat a klímaváltozás korábban nem tapasztalt száraz periódusokat, az Egyesült Államok nyugati térségében pedig akár két éven belül is – fejtette ki Szato. Mivel a víztározókat és az öntözőberendezéseket az eddigi aszályok alapján alakították ki, ezeken a területeken sürgősen alkalmazkodni kell a várható nagy mértékű változásokhoz.

Üvegházhatás-prognózis - A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től (Fotó: DPA/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI) Üvegházhatás-prognózis – A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től (Fotó: DPA/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI)

Az áradások kockázata is drámaian megnő, számuk a következő évtizedekben meg is duplázódhat – vélte Lorenzo Alfieri, az Európai Bizottság tudományos szolgálatának (Joint Research Centre) munkatársa. Míg a mai klíma mellett évente 216 ezer európai embert érintenek az áradások, addig 2050-re számuk 500-640 ezer közé emelkedik, 2080-ra már akár 950 ezer ember életét befolyásolhatják az árvizek Európában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás