A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

Napfény segítségével és szén-dioxid felhasználásával mesterséges fotoszintetizáló mechanizmust készítettek amerikai kutatók – remények szerint így tisztább és zöldebb lesz a környezetünk. Viszont ettől még nem lehet büntetlenül erdőt irtani!

A worldtechtoday.com-on megjelent beszámoló szerint a Kalifornia Egyetem (Berkeley) és az amerikai Energiaügyi Minisztérium kutatói egy mesterséges erdőt hoztak létre E.coli és más baktériumok segítségével. Ez a mesterséges erdő nagyjából úgy termel zöldenergiát, ahogy a fotoszintézis révén a növények szén-dioxid, víz és napfény segítségével szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre.

Chris Chang professzor szerint ez a megoldás forradalmi újítás, mert ha beválik, drasztikusan csökkenthető a légkörben található üvegházhatású gázok mennyisége. A mesterséges fotoszintézis során levelek helyett nanocsöveket és baktériumokat használnak.

Világszerte harminc éve folynak kutatások a mesterséges fotoszintézissel kapcsolatban. 2011 szeptemberében az amerikai MIT tudósai jelentették be, hogy filléres alapanyagokból (szilícium, kobalt, nikkel) sikerült mesterséges levelet készíteniük, amely az igazihoz hasonlóan képes a vízbontásra.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás