Hirdetés

A WWF Magyarország szerint a Normafa rendezésére kialakított tervekben downhill kerékpáros pályák kialakítása is szerepel. Az emberre, élővilágra egyaránt veszélyes tevékenység jelenleg illegálisan zajlik, és jelentős károkat okoz, amelyet a hatásvizsgálatok is megerősítenek.

A kerékpározás ún. downhill (DH, „lejtmenet”) változatát a hegyoldalakon illegálisan kialakított ösvényeken, lefelé, nagy sebességgel űzik, ami súlyos károkat okoz a természeti környezetben, zavarja a vadon élő állatokat, és veszélyezteti a többi kiránduló testi épségét.
„A számtalan illegálisan kialakított ösvényt és helyenként több száz négyzetméteres méteres talajeróziót okozó extrém kerékpárhasználat komoly természetpusztítást jelent a budapesti Normafán már hosszú évek óta” – mondta Gálhidy László a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

„A tevékenység káros voltát a közelmúltban elkészült Natura 2000 hatásbecslés is kiemeli, illetve fotókkal illusztrálja. A talaj lehordása, védett növények és kisebb állatok eltaposása mellett a kerékpárosok a vadállományt is zavarják.”
Az illegális tevékenység elharapózását a tömegközlekedés segíti leginkább. A Fogaskerekűn a néhányszáz fős kört alkotó, speciálisan kialakított kerékpárokat használók erőfeszítés nélkül juthatnak fel a 450-500 m magasságban húzódó hegygerincre, ahonnan számtalan útvonalon jutnak le a völgybe. A tevékenység balesetveszélyt jelent a többi kirándulóra; gyalogosokra, ill. a hagyományos kerékpárosokra is. A szabálysértők felelősségre vonása, megbüntetése az esetek döntő részében elmarad.

A héten közzétett megvalósíthatósági tanulmány három épített pályát alakítana ki a János-hegy közelében, arra való hivatkozással, hogy a downhill kerékpárosok nem tilthatók ki a területről. A beruházástól a kerület vezetése azt reméli, hogy általa keretek közé szorítható lesz a tevékenység.

downhill seb a Normafándownhill seb a Normafán

„A WWF Magyarország álláspontja szerint nem lenne megfelelő döntés nemzeti és uniós védelem alatt álló természeti területeinken ilyen káros tevékenységet épített infrastruktúrával támogatni, amelynek létrehozása önmagában is tájátalakítással jár. Tartunk tőle, hogy a pályák kialakítása a remélt hatás ellenezőjét válthatja ki: még többen fogják választani az extrém kikapcsolódási formát – nemcsak a pályákon, hanem azon kívül is” – mondta Gálhidy.
„A WWF Magyarország alapvetően elfogadhatónak tartja a Normafa rehabilitációjának újabban kialakított irányelveit, beleértve ebbe a hagyományos kerékpáros útvonalak kialakítását. A downhill pályákra vonatkozó fejlesztési célokkal ugyanakkor nem tudunk egyetérteni. Nem csak természetvédelmi, de társadalmi szempontból is rossz precedens lenne, ha egy szűk csoport káros és veszélyes hobbijának „legalizálására” kerülhetne sor védett, Natura 2000 területen. A tevékenységet csak kis forgalmú, védettség alatt nem álló területen tartjuk elfogadhatónak” – tette hozzá a szakember.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás