A rovat kizárólagos támogatója

A kétéltűeknek immár a saját lábukon kell megtenni az utat a vermelőhelyük és a peterakóhelyük között, miután a Bükki Nemzeti Park 4 kritikus helyen kétéltű átjárót építve biztonságossá tett számukra az utat, így előzve meg a tömeges gázolást. Sikeres volt a honti békataxi!

A kétéltűek évtizedekig tömegesen estek áldozatul a közúti járműveknek a Bükkben és a Mátrában, miközben vermelőhelyük és peterakó helyük között vonultak. Reális veszélye volt annak, hogy a tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományai gyorsan csökkennek, esetleg összeomlanak. Ennek megakadályozására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt években két szakaszban, 4 helyszínen terelő- és átjáró rendszert épített, illetve a már meglévőket kiegészítette.

 

A beruházásoktól a szakemberek azt várják, hogy az állatok tömeges gázolása megszűnik, a közúti gázolásból eredő veszteségek minimalizálhatók lesznek az adott útszakaszokon, valamint az érintett kétéltűfajok és populációik hosszú távú túlélése ilyen módon is biztosítottá válik.

Valamennyi Magyarországon élő kétéltűfaj védett. Jelentős feladatot ad a szakembereknek a szaporodásuk idején és egyedfejlődésük kezdeti szakaszában teljesen vízhez kötődő állatok gyakorlati védelme. Nem elég ugyanis a kétéltűek számára alkalmas, vízi és szárazföldi élőhelyek általános védelmét biztosítani, szükséges – egyes fajok és populációik esetében – az ezektől az élőhelyektől térben elkülönülő szaporodó helyek védelme is. Minden erőfeszítés hiábavaló azonban, ha e különböző területeket összekötő vonulási útvonalakon az állatok pusztulásának veszélye áll fenn. A szilárd burkolatú utak, kialakításuk, műszaki jellemzőik, de különösen járműforgalmuk következtében jelentős mértékben akadályozhatják az egyes kétéltűfajokat abban, hogy peterakó helyeiket, a különböző vizes élőhelyeket felkereshessék, ill. elhagyhassák. A szaporodási lehetőségtől ily módon többé-kevésbé megfosztott, tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományainak gyors csökkenése, majd összeomlása egy idő után már elkerülhetetlen.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a legnagyobb gázolási veszteségek az alábbi fajokat érik: barna varangy, erdei béka, gyepi béka, zöld varangy. Az évi több ezer gázolt állat forintban kifejezett természetvédelmi értéke tízmilliós nagyságrendeket ér el.

A BNPI az állatok biztonságos átjutása érdekében terelőket és átjárókat épített az alábbi négy helyszínen:
1. Varbó, Varbói-tó
2. Mátra, Sás-tó
3. Mátra, Hasznosi-víztározó
4. Bogács, Horgásztó, ahol egy meglévő terelő- és átjáró rendszer kiegészítésére került sor.

A több éve folyó- és változó hatékonyságú békamentési akciók ellenére a projektbe bevont négy terület vonuló béka állománya a természetes fluktuáción túlmutató, jelentős csökkenést mutat az utóbbi években. A 322 milliós uniós forrású beruházások célja a folyamat megállítása, a közúti gázolásból eredő veszteségek minimalizálása az adott útszakaszokon, az érintett kétéltűfajok és populációik hosszútávú túlélésének biztosítása. Az átjárók és terelők megépítése tájba illő módon, a természetvédelmi-ökológiai-, közúti-közlekedési- és vízügyi szempontok messzemenő figyelembevételével történik, de ez sem a helyszínek megközelíthetőségét, sem az ott folyó korábbi területhasználatot, nem fogja hátrányosan befolyásolni.
 


Sikeres volt a honti békataxi!

Honton is vége az idei békamentésnek. Ahogy az eddigi években, úgy idén is a békataxinak nevezett vödörbe szedtük az állatokat, így juttattuk le őket biztonságban szaporodóhelyükre, az Ipoly árterére. A lelkes önkéntesek 7805 békát – ebből 7240 barna varangyot- mentettek meg a gázolástól. Egészen kicsi gyerekektől egészen a nyugdíjasokig minden korosztály részt vett a mentésben. A felnőtteket is dicséret illeti, de a legügyesebbek a gyerekek voltak. Ha a békának csak az orra hegye látszott, akkor is észrevették és már rakták is vödörbe. Ügyesek, lelkesek voltak. Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget -írta szerkesztőségünknek is a főszervező, Sámuel  Zsuzsanna.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás