A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Állatvédők kritikáinak hatására a jövőben a turisták nem fotózkodhatnak bernáthegyi kutyákkal a svájci Zermattban a Matterhorn hegyének sziluettje előtt. Alternatíva lehet a havasi kürtös, vagy a bernáthegyikutya-jelmezbe bújt ember.

Christophe Bürgin, a község vezetője tegnap erősítette meg a Walliser Bote című lap értesülését. Alternatívaként a havasi kürtösökkel vagy – az amerikai Disney-parkok mintájára – bernáthegyikutya-jelmezbe bújt emberekkel való fotózkodás ötletét vetette fel.

A svájci állatvédők évek óta harcolnak a fotózások ellen, amelyek során a turisták a nyakukban kis életmentő hordócskát viselő kutyákkal pózolnak a Matterhorn előtt. A szervezet szerint az állatokat méltánytalan módon, "siralmas körülmények között, az állatvédelmi elveknek teljesen ellentmondva tartják egy lebontásra ítélt házban".

Im nächsten Winter sollen im Skigebiet von Zermatt keine Foto-Bernhardiner mehr anzutreffen sein. 
 

A bernáthegyi kutyák turisztikai alkalmazását ugyanakkor csak a Zermatthoz tartozó közterületeken tiltották be, így például a gornergrati és a sunnegai festői panorámakilátókon. "Ha valaki saját magánterületén fotózásra kínálja bernáthegyi kutyáit, az ellen nem tehetünk semmit. A legtöbb zermatti azonban ezt elutasítja" – mondta Bürgin.  A polgármester arra számít, hogy a következő téli idényben már nem lesz lehetőség bernáthegyiekkel fényképezkedni a Matterhorn környékén. Addig kivételes esetekben még engedélyezik, például a japán utazási irodákkal kötött szerződéseket be fogják tartani, bár azért reménykednek abban, hogy a távol-keleti turisták "belátók lesznek" és önként lemondanak a lehetőségről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás