A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/mno

Tíz új genetikailag módosított organizmust (GMO) tartalmazó növény élelmiszer-ipari és takarmányozási felhasználását hagyta jóvá tegnap az Európai Bizottság.

A testület egyúttal hét korábban kiadott GMO-engedélyezését is meghosszabbította. Az uniós szintű engedély köztermesztést egyik esetben sem tesz lehetővé.  A jövőben a jóváhagyás alapján több újabb génmódosított kukorica, szójabab, repce és gyapot jelenhet meg az uniós piacon takarmányozási és élelmiszer-ipari felhasználásra. A meghosszabbított engedélyek szintén különféle kukorica-, repce- és gyapotfajtákra vonatkoznak. A bizottság emellett kétféle génmódosított szegfű importját is jóváhagyta.

Az engedélyek tíz évig érvényesek

A hatályos GMO-engedélyezési eljárás szabályai szerint az Európai Bizottság csak olyan GMO-kat engedélyezhet, amelyek jóváhagyását az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság támogatja, illetve az állandó és fellebbviteli bizottság egyike sem ellenzi. Emellett a tagállamok kormányait képviselő tanácsban minősített többségre van szükség az engedélyezés megakadályozásához. A bizottság közleménye szerint az összesen 19 GMO-engedélyezési eljárása során sem a jóváhagyás mellett, sem ellene nem alakult ki legalább kétharmados többség, így a bizottságnak ki kellett adnia az engedélyeket, amelyek tíz évig érvényesek.

Nagyobb szabadságot engednének a tagállamoknak

Az Európai Unióban 58 GMO-t lehet élelmiszer-ipari és takarmányozási célra felhasználni, ezeket egészíti majd ki a most jóváhagyott tíz növény. Termesztésre eddig egyetlen génmódosított vetőmagot hagyott jóvá Brüsszel. Az egyetlen az Európai Unióban termeszthető génmódosított növény egy amerikai vállalat által engedélyeztetett kukoricafajta.

Az uniós jóváhagyás dacára Magyarországon ennek termesztése sem engedélyezett, mert a kormány az uniós GMO-rendelet védzáradékára hivatkozva az engedély magyarországi hatályát felfüggesztette. Magyarországon az alaptörvény is kimondja, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, s ezt az állam a többi között a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal segíti elő. 

A bizottság a héten ismertette javaslatát az uniós GMO-engedélyeztetési rendelet módosítására, amellyel szándéka szerint nagyobb szabadságot szeretne biztosítani a tagállamoknak arra, hogy eldönthessék, igazodnak-e az uniós szinten kiadott GMO-engedélyekhez, vagy inkább úgynevezett opt-outért folyamodnak azt kérve, hogy az adott ország területére az engedély ne legyen érvényes. Az opt-out kérelmet indokolni kell majd, és csak akkor lesz jóváhagyható, ha összhangban áll az uniós joggal és az EU nemzetközi kötelezettségeivel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás