A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Öt méhkolóniából több mint kettő kipusztult tavaly az Egyesült Államokban, a szakembereket az döbbentette meg leginkább, hogy a legnagyobb pusztulás éppen nyáron történt – derült ki egy szövetségi felmérésből.

2014 áprilisa óta az amerikai méhészek méhkolóniáik 42,1 százalékát veszítették el, ami az utóbbi öt év második legkiugróbb méhpusztulása – mutatta ki az amerikai mezőgazdasági minisztériumnak készült, most nyilvánosságra hozott felmérés, amely a méhészek közreműködésével zajlott. Összehasonlításként: 2013 és 2014 között 34,2 százalékos volt az amerikai méhpopuláció pusztulása. A friss felméréshez mintegy 6100 méhésztől kaptak adatokat, akik 400 ezer kaptárral rendelkeznek, ez az amerikai méhkolóniák 15,5 százalékát teszi ki.

Oklahomában, Illinoisban, Iowában, Delaware-ban, Marylandben, Pennsylvaniában, Maine-ben és Wisconsinban a kaptárok több mint 60 százaléka kihalt 2014 áprilisa óta. A jelentés egyik szerzője, Keith Delaplane szerint a méhpusztulás arra hívja fel a figyelmet, hogy az agroökoszisztémában "rossz dolgok történnek". Hozzáfűzte: a méheket könnyű számon tartani, ezért válik rajtuk keresztül ilyen nyilvánvalóvá a probléma.

A méhpusztulás a nyomasztó adatok ellenére mégsem annyira súlyos, mivel egy kaptár kihalása után a méhészek meg tudják osztani a túlélő kolóniákat és újakat tudnak létrehozni, így az egyedszám ismét helyreáll – magyarázta Delaplane és a jelentés társszerzője, Dennis vanEngelsdorp, a Marylandi Egyetem kutatója.  A szakembereket főleg az döbbentette meg, hogy több méh pusztult el nyáron, mint télen. VanEngelsdorp szerint nem számítottak arra, hogy ilyen mértékű lesz a méhpusztulás nyáron. Mióta öt éve a mezőgazdasági tárca elkezdte a rendszeres felmérést, nem volt példa arra, hogy a nyári méhpusztulás aránya felülmúlja a téli veszteséget.

A nyári méhpusztulás megerősíti a rovarirtó szerek nagyobb szerepét, mivel a paraziták, atkák főleg télen okoznak kárt a populációban. Jeff Pettis, a kormány mezőgazdasági minisztériumának vezető rovartudósa hangsúlyozta, hogy legalábbis részben a rovarirtók a felelősek a pusztulásért.

Delaplane és vanEngelsdorp szerint a paraziták, a rossz táplálkozás és a rovarirtószerek együttesen okolhatók a háziméhek pusztulásáért.

Dick Rogers, a rovarirtószer-gyártó Bayer cég főméhésze úgy vélte, a most nyilvánosságra került méhpusztulási adatok "egyáltalán nem szokatlanok". Mint mondta: a felmérés végeredménye azt mutatja, hogy egy év alatt még emelkedett is a kolóniák száma: míg 2014-ben 2,64 millió kaptárt számoltak, 2015-ben már 2,74 milliót. VanEngelsdorp ehhez annyit fűzött hozzá, az adat nem jelenti azt, hogy a méhek egészsége javult vagy stabilizálódott volna.  Az Egyesült Államokban tapasztalható méhpusztulás problémájával a kormányzat is foglalkozik, a Fehér Ház munkacsoportot hozott létre a kérdés tanulmányozására, amely várhatóan heteken belül letesz az asztalra egy országos tervet a probléma kezelésére. A kongresszus mezőgazdasági bizottságának egy albizottsága pedig szerdán meghallgatást tartott az ügyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás