A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: sonline.hu

Pfüjj, de nagyot káromkodna szegény nagyapám, ha még élne, mielőtt belekezdene véleményébe arról, milyen, amikor a falu határában az egyik gazda a másik földjére mutogat, mert az abból is gyarapszik, hogy nem hogy vet, még csak le sem kaszálja a parlagot legalább a ház körül ténfergő jószágoknak.

Régebben sem volt minden fenékig tejfel, ezt is tőle tudom, mert például a paraszt csak úgy igyekezett, ha a szomszédjáról volt szó, hogy a szántásnál a mezsgye csak egy méterrel kerüljön kijjebb, s a következő évben persze felcserélték a szerepeket. Akinek egyszer kevesebb volt, a másik esztendőben kárpótoltatta magát.

Az új földbirtokosi viszonyok között a tavaszi sarjadás valamivel nagyobb konfliktusok között köszöntött ránk. Írtuk, mondtuk, hányan és hányféleképpen lettek földönfutók az új állami földszerződéseknek köszönhetően, de hiába nyögte az ország és Somogy is a panaszt, hiába készítette Ángyán József már a kormány kebelét is letaszítottként, hogy ez itten oligarcházás, csak nem történt semmi. Pedig volt itt akasztófázás, földfoglalás, aztán az állatok elajándékozása is. A pihenő idő azonban elmúlt, már látszik, hogy ki mint vetett, s, ami nőni indult, nem éppen a magyar mezőgazdaság győzelmi jelentése, az biztos.

Bábonymegyeren például az a hír járja, hogy az új földbérlők nem művelik a földet, s azt vélelmezik, pénztárcájuk így is hízik majd, köszönhetően a területalapú támogatásoknak. Tehát az új földbirtokosi osztálynak – valahol fodrászok és műkörmösök is számításba jöhettek – nem mindenhol tetszett meg a gazdák élete. A szerzésig eljutottak ugyan, de hogy ebből legfeljebb a saját hasukat lakatják jól, nekünk különösebben nem lesz jó. Se külön-külön, sem pedig együtt.

 

A magyar föld sorsa1 Kié a föld?

Mangel Gyöngyi greenfo

2014. november 9. 18:16

A magyar föld sorsa1 Kié a föld?

A magyar történelem folyamán mindössze egyetlen demokratikus földreform volt, 1848-ban – mondta Tanka Endre egyetemi tanár, az agrárjog kutatója, A magyar föld sorsa című könyv bemutatóján. A neves tudósokból, kutatókból álló szerzőgárda hiteles látleletet alkotott a magyar föld múltjáról és jelenéről, a mai földhasználat gondjairól. Hazánk termőföldjének tulajdon- és termelési viszonyai a nemzeti önvédelem alapját jelentik. A tudományos igényű, ugyanakkor közérthető művet az Agroinform kiadó tette közkinccsé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás