A rovat kizárólagos támogatója

Immár két hete annak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium jogerősen pert vesztett a Kishantosi Nonprofit Kft-vel szemben, mert megsértette annak jó hírnevét. A biogazdaság elleni kormányzati bosszúhadjáratban főszerepet vállaló dr. Bitay Márton Örs államtitkár azonban még mindig nem vonta le a következtetést.

Az LMP két hetet várt, abban bízva, hogy vagy az államtitkár, vagy gazdái lesznek annyi józan belátással: ha valakiről kimondja a bíróság, hogy hazudott, és saját politikai céljai miatt megtévesztette a közvéleményt, akkor nem nagyon illő vezető kormánytisztviselői státusban maradnia. Úgy látszik, Magyarországon a politikai kultúra még jobban sárban van, mint korábban: az ügyben csak a sunnyogás – mintha mi sem történt volna.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium állításával szemben Kishantos nem maradt el a bérleti díj fizetésével, nem károsította meg a magyar államot és nem vállalt olyan fejlesztéseket, amelyeket nem hajtott végre. A Fidesz-kormány bosszúállása eredményeképpen azonban mégis kárba veszett 21 év vegyszermentes gazdálkodása és egy eszme, amit képviseltek. A biogazdaság földhasználati szerződése 2013-ban járt le, amikor a korrupcióra lehetőséget hagyó földpályázati rendszerben az összes addig használt földjét elvesztette.

A kormány vidékpolitikájáról sokat elárul az, hogy Kishantos szomszédjában 8000 hektárnyi állami földön gazdálkodik a Zászlós Tibor agrárkamarai vezető által irányított agrárcég, az állam mégis a 452 hektárnyi biogazdaság ellehetetlenítésével akarta termőföldhöz juttatni a helyi gazdálkodókat.
A bíróság ítélete alapján már világos: a minisztérium Bitay államtitkáron keresztül olyanokat állított, amelyek nyilvánvaló hazugságnak bizonyultak. Bitay államtitkár úr lemondásával tenné a legnagyobb szolgálatot a vidék ügyének és tenne egy nagy lépést a minisztérium megfakult becsületének tisztára mosása felé, de szemlátomást egyik sem cél.

Budapest, 2015. május 23.
Sallai R. Benedek,
országgyűlési képviselő 

 

Kishantos jogerősen pert nyert a minisztériummal szemben

 

3

Kishantos jogerősen pert nyert a minisztériummal szemben

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. május 12-én másodfokon ítéletet hirdetett a Kishantosi Nonprofit Kft. jóhírneve megsértése miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi kormánystruktúrában Földművelésügyi Minisztérium) ellen indított perben.
TOVÁBB >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás