Hirdetés

Sallai R. Benedek szerint az elkülönített összeg csak a mérgező hordók elszállítására elegendő, de a talaj és a talajvíz is szennyezett a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén.

A kormány által elkülönített pénz nem elég arra, hogy teljesen felszámolják a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén a környezetszennyezést- mondta Sallai R. Benedek az ATV Startban.  Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elmondta, nagyon örvendetesnek tartja, hogy a kormány elkülönített 1,1 milliárd forintot a mérgező hordók elszállítására és ártalmatlanítására. Ezek egy része a dorogi égetőbe kerül, ahol egészségkárosodás nélkül ártalmatlanítani tudják, egy része pedig, amivel ez nem valósítható meg, ideiglenes lerakóba kerül- magyarázta az ellenzéki politikus, aki szerint ez az összeg arra lehet elegendő, hogy az összes mérgező hordót elszállítsák a telepről.

„A probléma azzal van, hogy a talaj nagyon mélyen szennyezett, a talajvíz is szennyezett. Állítólag van még bent egy higanytó is. Ezeknek a kárrendezésére viszont ez a forrás nem elegendő, ez csak az elszállításra elegendő”- magyarázta Sallai, aki szerint idáig azért voltak nyugodtan, mert a kormány azt ígérte, hogy megoldja a problémát. Mostanra azonban kiderült – tette hozzá -, hogy a 2016-os költségvetés kárrendezési tételében nincsen forrás a környezetszennyezés teljes felszámolására. „Ez azt jelenti, hogy az elszállítást követően nemhogy az Illatos utat nem fejezik be, de nem tanultak ebből az esetből és nem foglalkoznak az összes többi méreglerakattal sem, ami még az országban van”- mondta az LMP-s politikus.

Sallai R. Benedek sérelmezte, hogy „nem történik a magyar állampolgárok egészsége, környezetbiztonsága érdekében, ha a média nem üti a vasat és, ha nincsenek civil tiltakozások, fellépések”. „Ez az, ami elfogadhatatlan és ez mutat rá a magyar környezetpolitika csődjére”.


A szakember beszélt arról is, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, Magyarországnak a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentességét néhány héten belül törvény is garantálja majd. Sallai ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „blöff” a jogszabály, ugyanis, uniós irányelv mondja ki, hogy a tagállamok maguk dönthetnek arról, engednek-e „a termesztésbe genetikailag manipulált élőszervezeteket” és néhány tagállam ezt engedélyezi. A politikus szerint így „amíg az EU-ban az áruk szabad áramlása biztosított, addig nemhogy GMO-alapú takarmányok kerülnek be a magyar állattenyésztésbe, de még ilyen vetőmag is bekerülhet”. Hozzátette: nem a szándéka miatt nem tudja megvédeni a kormány az országot a GMO-tól, hanem az uniós irányelv miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás