A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kutatók közzétették a világóceánok planktonjainak eddigi legátfogóbb elemzését. Az apró élőlények számos tengeri állat, köztük a kék bálna táplálékául szolgálnak, és ők állítják elő a számunkra szükséges oxigén felét is.

A kutatók három és fél évet töltöttek a Tara szkúneren, mintegy 35 ezer mintát vettek 210 helyszínen, meghatározván az élőlények megoszlását, nyomon követve egymással fennálló kapcsolatukat és genetikai elemzéseket végezve.  Eddig 35 ezer baktériumfajt, 5000 vírusközösséget – ebből csak 39-et ismertek korábban – és 150 ezer egysejtű növényt és állatot találtak. Úgy hiszik, többségük új a tudománynak. Hivatalosan eddig 11 ezer planktonfajt írtak le, a kutatás alapján a szakemberek úgy vélik, ennél legalább tízszer több található a tengerekben.

A plankton az óceánban sodródó mikroszkopikus növényeket és állatokat, halivadékokat, baktériumokat, vírusokat és más mikroorganizmusokat foglalja magában. Együttesen a tengeri élővilág egész tömegének 90 százalékát teszik ki. Chris Bowler, a Science-ben publikált tanulmány egyik szakembere kifejtette, a plankton jóval több, mint a bálnák tápláléka. Bár aprók, ezek az organizmusok a földi életet támogató rendszer létfontosságú részét képezik, az évente a bolygón fotoszintézissel generált oxigén felét ők termelik, és ama tengeri táplálékláncok alapját képezik, amelyektől az összes óceáni élőlény függ.

A kutatók az eddigi legátfogóbb DNS-szekvenálást végezték el az óceáni tudományok területén, több mint 40 millió, korábban ismeretlen planktongént szúrtak ki. A plankton nagy része genetikailag változatosabb volt a korábban véltnél, míg a tengeri vírusok genetikai diverzitásának mértéke az elvártnál jócskán kisebb. Arra is fény derült, inkább a hőmérséklet, mintsem a geográfia határozza meg, hogy az egyes mikroorganizmus-típusok általában hol érzik jól magukat. Mivel a klímaváltozási forgatókönyvek jelentősen melegedő óceánokat jeleznek előre a következő néhány évtizedre, egész táplálékláncok alakulhatnak át eme hőmérsékleti értékek alapján.

Zooplanktonok és evezőlábú rákok. Fotó: AFP

Azzal, hogy eltávolítják a szén-dioxidot az atmoszférából, és szerves szénné alakítják át a fotoszintézissel, a planktonok egyfajta kiegyenlítő szerepét töltik be a fosszilis tüzelőanyagok égetésével generált, megnövekedett mennyiségű szén-dioxiddal szemben – mondja Bowler. 

Romain Troublé, az expedíciók vezetője kifejtette, a szkúner a kutatás alatt mintegy 140 ezer kilométert tett meg. A fedélzeten tartózkodók néhány nehéz időszakot is kiálltak: 10 napot vesztegeltek a sarkköri jégben, viharokkal szálltak szembe a Földközi-tengeren és a Magellán-szorosban, az Ádeni-öbölben pedig a kalózok ellen védelmet nyújtó francia haditengerészet kíséretében haladtak át.  Kiderítették, hogy a plankton élőlények közötti interakciók többsége parazitikus kapcsolat, és arra is bizonyítékot leltek, hogy az óceánokban széles körben megtalálhatóak a vírusok.

Jennifer Brum, a kutatás egyik szakembere kifejtette, mivel a planktonok nagy száma baktérium, úgy hiszik, az óceáni vírusok nagy része valószínűleg őket fertőzi meg. Hozzátette, mindezt úgy lehet jól szemléltetni, ha elképzeljük, hogy minden egyes nyeletnyi tengervízben megközelítőleg 200 millió vírus van, ennek nagy része a szintén ugyanennyi tengervízben lévő körülbelül 20 millió baktériumot fertőzi meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás