A rovat kizárólagos támogatója

Fonnyadt salátalevélből, rohadt citromból és egyéb ételmaradékokból keletkező biogázt alakít a földgázhálózatba is betáplálható biometánná Bécs első biogáz tisztító berendezése. Csaknem ezer bécsi háztartást tudnak így zöldárammal ellátni.

Évente több mint egymillió köbméter biometánt állít elő az a biogáz tisztító berendezés, amely 2015 május közepén kezdte meg működését az osztrák fővárosban. Az új tisztító berendezés a konyhai hulladékok és ételmaradékok erjesztésével keletkező biogázt alakítja át biometánná. Méghozzá úgy, hogy egy modern membránszeparációs eljárással kivonják belőle a szén-dioxidot, a kén-hidrogént, a terpéneket és a sziloxánokat. Az így kapott 99 százalékos metántartalmú biogáz pedig már betáplálható a hagyományos földgázhálózatba.

Az osztrák fővárosban 2007 óta működik biogázfejlesztő, az ott előállított évi 1,7 millió köbméter biogázt eddig azonban csak melegvíz előállítására használták, mert nem volt elég magas a metántartalma. A tisztítás révén most már évi több mint 1 millió köbméter biometánt tudnak előállítani, amivel 900 háztartást láthatnak el zöldárammal. Ezzel több mint évi 3 ezer tonnányi szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet.

Biogáztisztitó Bécs Biogáztisztitó Bécs Az alapanyag-utánpótlásról maguk a bécsi háztartások gondoskodnak: a biogázfejlesztőbe kerül ugyanis a zöldkukákban landoló évi 10 ezer tonnányi konyhai hulladék és a piacokon, éttermekben és boltokban keletkező évi 12 ezer tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszer és rothadásnak indult zöldség, gyümölcs.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás