A rovat kizárólagos támogatója

Május 22-én a biológiai sokféleség világnapján Európában és Magyarországon is az élőhelyek 75%-a van rossz állapotban. Mások mellett a mezei pacsirta és vadgerle állomány a 2/3-ra csökkent Magyarországon. A romló állapotok ellenére az Európai Unió arra készül, hogy gyengítse a jelenlegi uniós irányelveket. Mindeközben Magyarország is kockáztatja a nemzeti parkokat és az élőlényeket. A CEEweb a Biológiai Sokféleségért egy nemzetközi kampányt indított, hogy megvédje a természeti értékeinket.

A legújabb Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint az európai élőhelyek 75%-a rossz állapotban van és minden harmadik madárfaj (köztük a mezei pacsirta) állománya csökken. Az EU barométer összes tagországban végzett felmérés szerint az EU-s polgárok 95%-a gondolja, hogy nekik személyesen fontos a környezetvédelem.

Mégis az Európai Unió gyengíteni tervezi a jelenlegi uniós irányelveket és így a Natura 2000-es területek védelmét. Magyarország nemrég a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) alá rendelte a nemzeti parkok földjeinek nagy részét kockáztatva azt, hogy megfelelő kezelésük fennmaradjon. Az NFA alá tartozó területekből származó bérleti díjak és egyéb bevételek a központi költségvetésbe kerülnének, nem közvetlen a nemzeti parkokhoz. Kétséges, hogy ezekből a bevételekből mennyi kerülne vissza a természetvédelemre – annak ellenére, hogy ezek nagyrészt Natura 2000-es (természetvédelmi) területek.

A biológiai sokféleség, vagy biodiverzitás a fajok, a fajokon belüli illetve az élőhelyek sokféleségét jelenti. A 9 millió fajra becsült élővilágunk látja el élelemmel, gyógyszerekkel, ruhával társadalmunkat. Mégis naponta kb. 50 fajt veszítünk el emberi tevékenység hatására – legyen az intenzív mezőgazdaság, fakitermelés vagy szennyezés. Veszélyben a mezei pacsirta, a vadgerle, míg a halfajok csak 20%-a van kedvező állapotban. Az állat- és növényfajoknak otthont adó élőhelyek csupán 1/5-e teljesen egészséges.

Ennek ellenére politikusaink nem tartják fontosnak se a véleményünket, se hosszú távú érdekeinket.

Hogy ne így legyen, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egy nemzetközi kampányt indított egy kisfilmversennyel, hogy mindenkinek teret adjon véleménye kifejezésére. A Green-Go kisfilmverseny célja megcélozni és teret adni a kreatív ötleteknek, amik pozitív irányba befolyásolhatják jövőnket. Idei kategóriánk egyike a “Természet része vagy, élj vele!”, ami a természet és a fajok fontosságára és annak elvesztésének következményeire szeretné felhívni a figyelmet.

A CEEweb a biológiai sokféleségért a közép-kelet-európai régióban természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek nemzetközi hálózata. Küldetésük a biológia sokféleség megőrzése a fenntartható fejlődés elősegítése által.

Az 5. Green-Go Nemzetközi Rövidfilm verseny a március 27-én induló „Stop-mad-mining” kampány része, melynek célja, hogy bármilyen fogyasztói, politikai és üzleti döntésnek teljes mértékben figyelembe kell vennie az emberi jogi és környezeti vonatkozásokat az erőforrás-használat minden szakaszában. A kampányban Magyarországon a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület és a Védegylet vesz részt. 

Természet Helyzete 2015 jelentés hosszú, szakmai verziója az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján érhető el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás