A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországi képviseletet nyitott a Roszatomhoz tartozó atomerőmű-tervező és építő cég. A Roszatom és az Orbán kormány képviselői 2014 január 14-én írták alá megállapodást a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítéséről, melynek becsült költsége 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd a putyini orosz hitel. Újabb 40(?) év kiszolgáltatottság.

A Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (Inzsinyiringovaja Kompanyija Atomenyergoprojekt – AO NYIAEP), a moszkvai székhelyű Atomerőmű Építő Export Vállalat (Atomsztrojexport – AO ASZE) és az orosz fővárosban található Atomenyergoprojekt részvénytársaságokból (AO AEP) álló vállalati egyesülés magyarországi képviseletének az a feladata, hogy megszervezze a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítéséről szóló szerződéssel kapcsolatos munkálatokat.  – közölte tegnap az orosz állami atomenergetikai vállalat. 

A képviselet megnyitása és a geodéziai felmérések (május 11.) megkezdése az atomerőmű területén jelentik az első lépéseket a paksi ötös és hatos erőművi blokkok megépítésében a megvalósítási szerződés alapján – írták a közleményben. Valerij Limarenko, a vállalati egyesülés vezetője szerint nehéz túlbecsülni a beruházás jelentőségét Oroszország és Magyarország számára.

"Az orosz atomenergetika számára a magyarországi projekt az Európával való együttműködés teljes mértékű felújítását jelenti. Készen állunk az együttműködésre, az atomerőmű teljes élettartalmát biztosító új technológiai komplexumot tudunk kínálni viszonylag alacsony és versenyképes áron" – mondta az orosz cégvezető.

Az orosz Roszatom és a magyar kormány képviselői 2014 január 14-én írták alá megállapodást a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítéséről az atomenergia békés felhasználásában való együttműködésről szóló egyezmény keretében.

A beruházás becsült költsége (most) 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd eurót Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitellel.
Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (AO NYIAEP) tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartásra vonatkozó feltételeket rögzíti. A harmadik az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg- írta az MTI.  
 

Arról csak ritkán, és ködösítve szól a kormány propaganda hírszolgáltatás, hogy mi lesz a radioaktív hulladékok sorsa. Hány száz/ezer milliárdba fog kerülni a ma még nem is pontosan ismert technológia? Ha Bodára tervezik, mit szólnak az érintett pécsiek? 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás