A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) húsz Natura 2000 terület fenntartási terve készült el 2012 és 2015 között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, melyek segíthetik a gazdálkodók, a jogalkotók és a hatóságok munkáját egyaránt.

 

A Natura 2000 hálózat az Európai Unió ökológiai hálózata, ahol az egyes Natura 2000 területeken európai jelentőségű ritka és kipusztulással veszélyeztetett fajok és sérülékeny élőhelyek fordulnak elő. Veszélyeztetett faj a térségben például a nyílt homoki gyepekben tenyésző homoki nőszirom és tartós szegfű, az erdőssztyeppi élőhelyekre jellemző homoki kikerics, az alacsony füvű puszták kisemlőse, az ürge, vagy Európa legnagyobb testű röpképes madara, a túzok, amely sokszor agrárterületeken fordul elő.

Az elkészült fenntartási tervek célja, hogy összegezzék az adott Natura 2000 terület természeti értékeit és gazdálkodási viszonyait, és ez alapján javaslatot tegyenek olyan földhasználati módokra, amelyek hozzájárulnak a területen élő veszélyeztetett állat- és növényfajok, illetve élőhelyeik fenntartásához és helyreállításához. A Natura 2000 fenntartási tervek foglalják össze mindazokat a rövid és hosszú távú szakmai javaslatokat és előírásokat, amelyek segíthetik a természetvédelmi célkitűzések teljesítését.

A fenntartási tervek kötelező előírásokat nem tartalmaznak, a bennük foglalt kezelési javaslatok megvalósítása – a Natura 2000 területekre vonatkozó külön jogszabályok betartási kötelezettsége mellett – az ingatlantulajdonosok, gazdálkodók önkéntes döntésén múlik.
A tervkészítés nem titkolt célja az is, hogy hozzájáruljon a természeti értékeket megőrző, ám gazdálkodási szempontból is életképes földhasználati módok engedélyezéséhez, támogatásához. A tervek számos javaslatot tartalmaznak a jogalkotók számára az agrártámogatási programok, ill. a Natura 2000 területeken folytatott tevékenységeket szabályozó egyéb rendelkezések felülvizsgálatához, esetleges módosításához.  A tervezési folyamatban külön hangsúlyt fektettek a társadalmi egyeztetésre, ezért a természetvédelmi szakemberek véleménye mellett számos más, így gazdálkodói vélemény is beépült a dokumentumokba.

A húsz Natura 2000 terület fenntartási terve elérhető és letölthető elektronikus formában a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján a Natura 2000 fenntartási tervek menüpontja alatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás