Hirdetés

A fejlett mobiltechnológia 2020-ra általánossá válik az egész világon, az okostelefon előfizetések száma több mint kétszeresére nő és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százalékuk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett helyen.

Az Ericsson legújabb mobilitási jelentéséből kiderül, hogy a fejlett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának emelkedése lesz, a fejlődő régiókban pedig az új előfizetők számának növekedése várható, mivel az okostelefonok egyre megfizethetőbbé válnak – közölte összefoglalójában az Ericsson Magyarország.   Az okostelefonok számának folyamatos emelkedése magával hozza az adathasználat növekedésének felgyorsulását: a készülékek adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, a teljes mobil adatforgalom 80 százalékát az okostelefonokon bonyolított forgalom teszi majd ki. 

A jelentés szerint a mobil videó-forgalom 2020-ig minden évben 55 százalékkal nő majd, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60 százalékát teszi ki. Az európai országokban az elmúlt két évben csaknem kétszeresére nőtt az okostelefonok elterjedtsége a háztartásokban, Kelet-Európa fejlődő piacain pedig megháromszorozódott. A nagyon fejlett piacokon, mint az Egyesült Királyság vagy Svédország, a szám már meghaladta az asztali számítógépekét. 

Az európaiak több mint egyharmada állítja, nagyon fontos számára, hogy bárhol is tartózkodik, elérhesse az internetet – idézi a közlemény Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatóját.  Az okostelefon a legkedveltebb eszköz olyankor, amikor a mobilitás az alapvető követelmény, például üzenetküldésnél és hanghívásoknál. Az európai internet-felhasználók körében az okostelefonokat és a táblagépeket egyre gyakrabban használják játékra és a közösségi háló elérésére.

A jelentés kitér arra is, hogy Európában csaknem valamennyi országban bevezették már az LTE halózati technológiát. Az LTE előfizetések száma Európában 2014 folyamán a háromszorosára nőtt és elérte a mobil előfizetések 8 százalékát. A várakozások szerint 2020 végére körülbelül 700 millió LTE előfizetés lesz, ami az összes mobil előfizetés nagyjából 55 százalékának felel majd meg. Nyugat-Európában van a legtöbb LTE előfizetés, míg Kelet-Európa ezen a téren lemaradásban van, mivel itt más országoknál később osztották ki a frekvencia tartományt.

A jelentés szerint Európában a mobilforgalom 2020 végére eléri majd a havi 6,2 ExaByte-ot (EB), ez körülbelül a nyolcszorosa a 2014. évi forgalomnak.  A következő években a mobil hangforgalom enyhe növekedése várható, ez azonban szinte nem lesz hatással a teljes mobilforgalom nagyságára. A mobil adatforgalom továbbra is egyenletesen emelkedik, 2014-ben 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest. 

 

Tavaly 42 millió tonna e-hulladékot termeltünk

greenfo/MTI

2015. május 3. 12:55

Tavaly 42 millió tonna e-hulladékot termeltünk

Öreg konyhai és fürdőszobai berendezések, irodai eszközök, TV-k, számítástechnikai és hírközlési kütyük alkotják a világon 2014-ben keletkezett 41,8 millió tonna elektronikus hulladékot – derült ki egy ENSZ Egyetem (UNU) által készített jelentésből. 

A legtöbb elektronikai hulladékot az Egyesült Államok lakossága termeli, 2014-ban 7,072 millió tonnát. A második helyen Kína áll 6,032 millió tonnával, a harmadikon Japán 2,200 millió tonnával. Az európai országok közül Nagy-Britannia a legnagyobb e-hulladéktermelő, a ranglista ötödik helyén áll évi 1,5 millió tonnával, ez csak 100 ezer tonnával kevesebb, mint a negyedik helyen álló Indiáé, amelynek azonban 20-szor annyi a lakosa. Miközben a fejlett országokban nagy mennyiségű elektronikus hulladék keletkezik – Norvégiában például tavaly lakosonként 28,4 kilogramm -, Afrikában tavaly kevesebb mint 1,7 kilogramm volt ez a szám. A jelentés szerint évi átlag 2 millió tonnával nő az e-hulladék, és 2018-ra nagysága el fogja érni a 50 millió tonnát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás